Aleksić: Vučićeva vlada odabrala interese stranih kompanija, umesto sopstvenog naroda

Aleksić: Vučićeva vlada odabrala interese stranih kompanija, umesto sopstvenog naroda

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Miroslav Aleksić je ocenio da je Vlada Srbije pokazala kojim putem ide kada je reč o iskopavanju litijuma u dolini Jadra, „a to je nesumnjivo put beznađa i opasnosti po život, zdravlje i opstanak građana Srbije, čime se jasno svrstala na stranu stranih kompanija i zastupanja njihovih interesa“.

On je to izjavio povodom uredbe Vlade koja vraća u primenu pre više od dve godine ukinutu „Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita ‘Jadar’ „.

Aleksić smatra da je „igrom“ Vlade sa Ustavnim sudom projekat „Jadar“ „vraćen u život“ i da je „vlast prevarila i slagala sopstveni narod što jasno pokazuje da su spremni sve da rasprodaju zarad ličnog interesa i ostanka na vlasti“.

„Ustavni sud nam je (11. jula) proglašenjem neustavnom uredbe kojom je zapravo stopiran projekat Jadar, u stvari saopštio da je odluka na Vladi Srbije i da ona u narednom periodu nema formalnih smetnji i da donese sasvim novu uredbu, što se danas i desilo. Na taj način projekat Rio Tinta protiv kojeg se naš narod već jednom pobunio, ponovo je vraćen u žovot“, kazao je on.

Ocenio je da „ne postoji veća opasnost o projekta ‘Jadar’ koja se nadvila nad Srbijom“ i da zato „svi građani moraju da se pobune i zaustave taj projekat“.

Po rečima Aleksića, ekonomski interes i profit stranih kompanija ne smeju da budu važniji od zdravlja i života ljudi, na prvom mestu stanovnika ugroženih sela i gradova gde su predviđena i gde se sprovode istraživanja nalazišta litijuma i bora, niti smeju da budu važniji od zaštite čistih i zdravih izvora vode, od zaštite zemljišta i vaduha.

„Budućnost Srbije treba da se temelji na proizvodnji zdrave hrane, korišćenju obradivog zemljišta… i na savremenim tehnologijama koja neće dovoditi u pitanje bezbednost života i zdravlja građana“, ukazao je on.

„Moramo da prestanemo da ulažemo u strane kompanije, posebno one koje imaju dogovore kroz koruptivne mehanizme sa režimom Aleksandra Vučića i koje ništa dobro neće doneti građanima i državi, već će profitirati samo aktuelna vlast, Rio Tinto i njegovi sponzori“, rekao je Aleksić.

Upozorio je da Srbija ne sme da postane „rudarska kolonija“ i da su potpuno neosnovane i neuverljive tvrdnje vlasti da će strane kompanije poštovati najviše ekološke standarde.

„Bog nam je dao plodnu zemlju, vodu i dobru klimu i ne trebaju nam strane kompanije da nam unište naša prirodna dobra. Danas je u pitanju region Jadra, sutra će biti neki drugi deo Srbije. Oni se ovde neće zaustaviti. Zato je ovo zajednička borba svih nas i ne smemo nijednog minuta da pokleknemo, već moramo svi složno da se usprotivimo i izborimo za naš opstanak i našu zemlju, jer bez toga naša deca neće imati budućnost, a državu će nam cepkati stranci i uzimati kako kome šta treba“, zaključio je Aleksić.