Bivši češki lider osudio „mržnju prema Rusiji“

Bivši češki lider osudio „mržnju prema Rusiji“

Umesto da šalje više oružja Ukrajini, Zapad bi trebalo da se fokusira na pokušaj rešavanja ukrajinskog sukoba mirnim putem, tvrdi bivši češki predsednik Vaclav Klaus u svom tekstu.

„Rat u Ukrajini traje već sedam nedelja. … Ljudi umiru“, napisao je Klaus u tekstu objavljenom na novinskom sajtu iDNES, prošle nedelje.

„Ipak, ozbiljni mirovni pregovori se ne vode. Naprotiv. Umesto poziva na takve pregovore, mi čujemo borbene povike i izveštaje o povećanju isporuke modernog naoružanja [Ukrajini]“.

Klaus, koji je predvodio Češku Republiku između 2003. i 2013. i takođe je prethodno bio premijer u dva mandata, izazvao je sumnju da li je trenutni sukob ograničen samo na Rusiju i Ukrajinu. „Nije li to zapravo sukob između Zapada i Rusije, u kojem je Ukrajina nesrećni, ali zgodan objekat? napisao je.

Bivši predsednik je rekao da „Zapad i Rusija moraju da sednu za pregovarački sto što je pre moguće“. Takođe je predložio da SAD, EU i Kina učestvuju u pregovorima.

Uvek sam se užasno stideo načina na koji su se Česi ponašali prema ukrajinskim migrantima koji rade u našoj zemlji, legalno i ilegalno. Sada odjednom svi šiknu od ljubavi prema Ukrajini i Ukrajincima. Nije li ova ljubav samo „pokrivanje mržnje prema Rusiji“, kako mi je u mejlu napisao jedan zvaničnik koga ne poznajem lično?

„Mrženje nekoga je loš i slab motiv za ljubav prema nekom drugom. Tragična situacija u Ukrajini ne može se rešiti ljubavlju i/ili mržnjom. Razum i hladni pragmatizam moraju prevladati“, napisao je Klaus.

Dodao je: „Ista osoba mi je napisala da su „svi bili zaslepljeni željom da unište Rusiju, čak i po cenu samouništenja i ekonomskog uništenja Evrope“. Vreme je da se usudimo da pokrenemo ovo pitanje. Moramo da učimo iz istorije.”

Zemlje članice NATO-a šalju oružje u Ukrajinu, od protivtenkovskih i protivvazdušnih projektila do oklopnih vozila i dronova kamikaza. Mnoge zapadne zemlje, uključujući članice EU, uvele su opsežne sankcije Moskvi, a neke su pozvale na zabranu uvoza nafte i gasa iz Rusije.

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Nemački i francuski posrednički protokoli su osmišljeni da daju otcepljenim regionima poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.