Rusija je već uključila oko 160.000 vojnika u rat u Ukrajini, planira još 90.000

Rusija je već uključila oko 160.000 vojnika u rat u Ukrajini, planira još 90.000

„Rusija povećava mobilizacione rezerve i planira da mobiliše oko 90.000 vojnih lica. Pri tome koriste različite pristupe: takozvani dobrovoljački bataljoni, i rezervni bataljoni, bataljoni tzv. oni trenutno regrutuju u svakom vojnom okrugu da nadoknade gubitke, pojačaju svoje napore i povećaju grupaciju koja se može upotrebiti protiv naše zemlje“, Vadim Skibicki, predstavnik Glavnog direktorata za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane Ukrajine, rekao je tokom opštenarodnog teletona.

Prema njegovim rečima, Rusija je već uključila oko 160.000 vojnih lica u rat protiv Ukrajine

„Ako uopšte govorimo o kopnenim i vazdušnim komponentama koje ratuju protiv naše zemlje, reč je o 160.000 vojnih lica. Ne uzimam u obzir Rusku gardu, koja takođe učestvuje u neprijateljstvima, obezbeđuje režim okupacije na privremeno okupiranim teritorijama. “ dodao je Skibicki.

Prema njegovim rečima, sada Rusija ima značajnih problema u popunjavanju oružanih snaga. Ako i dalje mogu da nabave opremu, imaju problema sa ljudstvom, posebno zbog činjenice da se širi panika, a šire se informacije o poginulima i ranjenima.

„Vreme prolazi, oni nisu ostvarili blickrig. Hoće li ovaj [Putinov ukaz o dodatnom kadrovanju] pomoći? Verovatno neće“, rekao je predstavnik Glavne obaveštajne uprave.

Svoje mišljenje je obrazložio činjenicom da je u Rusiji manje onih koji žele da potpišu ugovor o služenju vojnog roka.

„Postoji panika među stanovništvom velikih gradova jer niko ne želi da ide i služi u oružanim snagama, a kamoli da ratuje“, rekao je Skibicki.

Kako je saopšteno, tajna mobilizacija se intenzivira u Moskovskoj i Lenjingradskoj oblasti Ruske Federacije. Prema obaveštajnim podacima, „iscrpljivanje mobilizacionog potencijala glavnih ’donatora‘ rata protiv Ukrajine – Burjatije, Tuve, kavkaskih republika i drugih ugroženih regiona – primorava Kremlj da pojača napore u „centralnim regionima“ .