50.000 kubnih metara otpadnih voda sliva se u glavnu parisku reku

50.000 kubnih metara otpadnih voda sliva se u glavnu parisku reku

Oko 50.000 kubnih metara kanalizacione vode je završilo u reci Seni zbog problema sa sistemom za pumpanje u predgrađu severozapadno od Pariza. Incident se dogodio dva meseca pre početka Letnjih olimpijskih igara, što je navelo francuske vlasti da brzo reaguju kako bi očistile reku za sportske događaje.

Gradonačelnik opštine Laurent Brosse izjavio je da je veliki kvar na mreži za otpadnu vodu iz Conflans-Sainte-Honorine doveo do izlivanja. Procenjuje se da je 50.000 kubnih metara otpadnih voda završilo u reci, ali je zaustavljeno dalje ispuštanje kontaminirane vode. Zvaničnici veruju da su jake padavine prouzrokovale štetu na opremi, dok su meštani primetili neprijatan miris i nečistoće u vodi.

Vlasti Pariza su uložile značajna sredstva u obnovu vodovodne infrastrukture kako bi se reka očistila za triatlonske događaje. Ipak, testovi su pokazali da su nivoi bakterija u vodi previsoki prema standardima za kupanje. Francuski predsednik Emanuel Makron i gradonačelnica Pariza An Idalgo su obećali da će se okupati u reci kako bi umirili zabrinutost zbog zagađenja.