„Zaslužna“ generacija upozorena na nestašicu hrane i inflaciju

„Zaslužna“ generacija upozorena na nestašicu hrane i inflaciju

Predsednik fonda vrednog više biliona dolara rekao je građanima SAD da očekuju pad životnog standarda.

Predsednik BlackRock-a Rob Kapito rekao je u utorak direktorima za naftu i gas da će se „ovlašćeni“ Amerikanci suočiti sa nestašicom hrane i drugih dobara i da bi trebalo da se pripreme u skladu sa tim. BlackRock, koji upravlja imovinom od 10 triliona dolara, optužen je da milionima građana čini vlasništvo nad kućama nedostupnim.

„Prvi put će ova generacija ući u prodavnicu i neće moći da dobije ono što želi“, rekao je Kapito na sastanku Teksaškog udruženja nezavisnih proizvođača i vlasnika prava. „I mi imamo generaciju sa velikim pravima koja nikada nije morala da se žrtvuje“.

„Vezao bih vam pojaseve jer je to nešto što nismo videli“, dodao je Kapito, upozoravajući da će se Amerikanci uskoro suočiti sa „inflacijom oskudice“ – ili porastom cena uz nestašicu svega, od hrane i robe široke potrošnje do nafte i gasa.

Bajdenova administracija okrivila je rastuću inflaciju za rusku vojnu ofanzivu u Ukrajini, pri čemu je direktorka za komunikacije Bele kuće Kejt Bedingfild u utorak spomenula „Putinovo povećanje cena“, a sam Bajden je ranije ovog meseca rekao da će „kod kuće biti troškova dok mi namećemo onesposobljavanje sankcije” Rusiji.

Međutim, inflacija u SAD je dostigla 40-godišnji maksimum nedeljama pre nego što su izbila neprijateljstva u Ukrajini, a Bajdenovi protivnici su od prošle godine upozoravali da je njegova politika – koja je podrazumevala trošenje više u prvih osam meseci nego bivši predsednik Donald Tramp 2018. i Kombinovano 2019. i smanjenje domaće proizvodnje energije – izazvalo bi skokove cena za obične Amerikance.

BlackRock je, međutim, dodao trilione dolara svom portfoliju poslednjih godina. Firma je upravljala imovinom od oko 1,3 biliona dolara u vreme poslednje finansijske krize, koja je porasla na 8,68 biliona dolara u januaru 2021. godine, a ovog januara je prešla granicu od 10 biliona dolara.

Bajdenova administracija nagradila je i vrhunske rukovodioce BlackRock-a i pomogli su u oblikovanju njegove ekonomske politike. Brian Deese je bio globalni šef održivog ulaganja u BlackRock-u, a sada rukovodi Nacionalnim ekonomskim savetom. Valli Adeiemo je bivši viši savetnik u BlackRock-u, a sada služi kao zamenik sekretara Ministarstva finansija. Majk Pajl je nekada bio investicioni strateg u BlackRock-u, a sada služi kao glavni ekonomski savetnik potpredsednika Kamale Haris.

Firma je poslednjih godina zauzela naslove zbog kupovine nekretnina širom SAD-a i predaje ih tržištu za iznajmljivanje. Iako su UN kritikovale bivšeg vlasnika BlackRock-a, Blackstonea, zbog „narušavanja prava stanara na sigurnost i doprinosa globalnoj stambenoj krizi“, američka vlada je angažovala BlackRock da otkupi hipoteke u njeno ime, donoseći još više nekretnina pod njegovom upravom.

Očekuje se da će Amerikanci odmah podneti najveći teret inflacije na koju je Kapito upozoravao. Prema procenama koje je Blumberg objavio u utorak, prosečno američko domaćinstvo će ove godine morati da potroši dodatnih 5.200 dolara za istu korpu potrošačke robe. Malo je verovatno da će plate porasti da bi nadoknadile ove izdatke, predviđa Blumberg, zbog većeg broja Amerikanaca koji ulazi u radnu snagu.