EU da se žali STO zbog američkog Zakona o smanjenju inflacije

EU da se žali STO zbog američkog Zakona o smanjenju inflacije

Evropska unija bi trebalo da u narednih nekoliko meseci podnese žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) u vezi sa paketom subvencija za zelenu energiju Sjedinjenih Država, izjavio je u nedelju šef trgovinskog odbora Evropskog parlamenta.

SAD i EU su do sada nastojale da budu pomirljive u vezi sa nacrtom zakona, rekavši prošle nedelje da će nastojati da se pozabave zabrinutošću bloka u vezi sa paketom, poznatim kao američki Zakon o smanjenju inflacije, prenosi Rojters.

Članice EU zabrinute su da bi račun od 430 milijardi dolara, uz izdašne poreske olakšice za američke kompanije, mogao dovesti u nepovoljniji položaj evropske kompanije od proizvođača automobila do proizvođača zelene tehnologije.

Zvaničnici sa obe strane trebalo bi da se pozabave tim pitanjem na sastanku sledeće nedelje, ali Bernd Lange, predsedavajući trgovinskog komiteta parlamenta EU, rekao je da više ne očekuje rešenje putem pregovora jer se samo male promene mogu dogovoriti kroz razgovore.

„Ne mislim da će se mnogo toga suštinski promeniti, jer je zakon već usvojen“, rekao je Lange, citirala medijska grupa Funke, dodajući da bi žalba STO poslala poruku da je predlog zakona nekompatibilan sa pravila organizacije.