Za novozelandske izvoznike, Kina je i meta i rizik

Za novozelandske izvoznike, Kina je i meta i rizik

Dok se novozelandski premijer Kris Hipkins sprema da predvodi trgovinsku delegaciju u Kinu tražeći veći pristup i primarnom izvozu zemlje i sektorima u nastajanju kao što je igranje igara, proizvođači se diverzifikuju sa svog najvećeg tržišta.

Pokušaji Pekinga da kazni susednu Australiju trgovinom zbog uočene nepopustljivosti u vezi sa pitanjima od porekla COVID-19, do špijuniranja i ljudskih prava, primećeni su na Novom Zelandu. Procenat izvoza robe Novog Zelanda u Kinu pao je na 29% u godini do aprila sa 31% u 2022. godini, prvi put od 2015. da je udeo izvoza u Kinu opao, piše Rojters.

Velington je istorijski imao pomirljiviji pristup prema Kini nego Australija ili njeni drugi bezbednosni partneri Five Eies. Potpisala je unapređeni Sporazum o slobodnoj trgovini tokom pandemije, a kada se bivša premijerka Džasinda Ardern sastala sa predsednikom Si Đinpingom u novembru prošle godine, kineski lider je istakao nezavisnu spoljnu politiku Novog Zelanda.

Ali poslednjih godina, Novi Zeland postaje sve glasniji po pitanjima uključujući ljudska prava, poredak zasnovan na međunarodnim pravilima i potencijalnu militarizaciju Pacifika.

Ovog meseca je potpisala zajedničku izjavu zapadnih saveznika u kojoj se osuđuje ekonomska prinuda putem trgovine.

„Pojačane implikacije geopolitičkog pejzaža su ogromne“, rekao je Metju Talbot, generalni direktor Alijanse, jednog od najvećih izvoznika goveđeg i ovčjeg mesa na Novom Zelandu.

„Izgradnja Severne Azije (tržišta) i izgradnja Jugoistočne Azije (tržišta) je zaista, zaista presudna jer uklanja rizike te zavisnosti“, rekao je Talbot.

Nakon što je Novi Zeland potpisao zajedničku izjavu u kojoj se osuđuje ekonomska prinuda, bez direktnog citiranja sporazuma, kineski ambasador na Novom Zelandu Vang Sjaolong je tvitovao: „Češće nego ne, oni koji nastoje da sankcionišu druge zemlje da zaustave svoj napredak bezuspešno imaju samo povredili sebe.”

On nije odgovorio na zahtev za komentar.

Ne očekuje se da će Novi Zeland prestati da prodaje Kini. Kini su potrebna hrana i vlakna koje Novi Zeland proizvodi i spremna je da to plati.

Ali pozivi na diversifikaciju rastu, vođeni na dva fronta. Prvo, strahuje da bi tržište moglo postati izazovnije ako se geopolitički izazovi zagreju, ali drugo, sve veći broj malih kompanija koje vide tržišta u Australiji i Severnoj Americi kao da nude bolje mogućnosti jer će plaćati za vrhunske i održive proizvode.

Hipkins, koji u nedelju odlazi u Kinu u trgovačku misiju na šest dana, svestan je potrebe da traži nove kupce.

Vlada je potpisala sedam novih ili unapređenih sporazuma o slobodnoj trgovini kao „deo naših zaista usklađenih napora da diverzifikujemo naše sveukupne tržišne udele“, rekao je Hipkins medijima prošle nedelje nakon što je najavio putovanje.

Istovremeno je rekao da je Kina vredan partner.

Dvadeset devet poslovnih lidera iz niza sektora pratiće Hipkinsa, koji takođe ima posete sa predsednikom Si Đinpingom, premijerom Li Ćjangom i predsedavajućim Stalnog komiteta Nacionalnog narodnog kongresa Džao Leđijem, u njegovoj poseti.

„Mislim da ćemo imati prilično širok razgovor (sa Si Đinpingom)… Ovo je prilika za mene da podvučem važnost odnosa Novog Zelanda i Kine“, rekao je Hipkins u ponedeljak na svom nedeljnom brifingu za štampu.

Portparol kineske ambasade rekao je u mejlu da su bilateralni odnosi prešli dug put sa mnogim prvim stvarima, što je od velike koristi za dve zemlje. Oni su izrazili nadu da će poseta Hipkinsa rezultirati produbljivanjem međusobnog razumevanja i poverenja između dve zemlje.

„Kina će biti zaista, zaista fundamentalni trgovinski partner za ovu zemlju u doglednoj budućnosti“, rekao je Pete Chrisp, izvršni direktor novozelandske agencije za međunarodni razvoj poslovanja koju finansira vlada.

„Ali postoji određena zaštita oko drugih tržišta… Diverzifikacija tržišta je vođena potrebom da se pronađu premium potrošači koji će platiti za akreditive održivosti, ali i oni će praviti sopstvenu geopolitičku procenu i biće radeći ‘Kina i’, a ne ‘Kina ili’ (strategija).