Bankari iz Hong Konga usmeravaju pažnju na Indiju kako bi nadoknadili pad poslovanja s Kinom

Bankari iz Hong Konga usmeravaju pažnju na Indiju kako bi nadoknadili pad poslovanja s Kinom

Direktori globalnih banaka koji su došli u Hong Kong na samit finansijskih lidera sve više preusmeravaju svoju pažnju na Indiju kako bi nadoknadili pad prihoda iz poslovanja sa Kinom. Pre pandemije, više od polovine prihoda globalnih banaka sa aktivnostima u Aziji dolazilo je iz Velike Kine, uključujući kopno, Hong Kong, Makao i Tajvan. Međutim, geopolitičke tenzije između Kine i Sjedinjenih Država, kao i usporavanje kineske ekonomije, doveli su do smanjenja prihoda od poslovanja u Kini.

Glavni strani igrači, uključujući Goldman Sachs, Morgan Stanley i UBS, ostvarili su samo 244 miliona dolara prihoda od investicionog bankarstva u vezi sa Kinezom ove godine, što je 40% manje nego 2022. i gotovo 80% manje nego pre pandemije.

Suprotno tome, indijsko tržište je postalo privlačnije, sa indijskim berzama blizu rekordnih vrednosti i rastom investicija u IPO-ima. Do sada je više kompanija izašlo na berzu u Indiji ove godine u poređenju sa ofšor kineskim poslovima. Mada indijsko tržište ima znatno manju ekonomiju od Kine, sve više bankara preusmerava pažnju na ovu regiju kako bi iskoristili prilike za IPO i sponzorstva.

Bankari u Hong Kongu neće se odmah preseliti u Indiju, ali traže nove prilike u ovoj zemlji kako bi kompenzovali gubitke iz poslovanja sa Kinom dok se situacija i izgledi za poslovanje u Kini stabilizuju.