Folksvagen se pridružuje ratu cena e-automobila

Folksvagen se pridružuje ratu cena e-automobila

Nemački gigant Folksvagen je spreman da sledi Teslin vođstvo sa visokim padom cena dok se bitka za globalnu dominaciju u segmentu električnih automobila intenzivira, a lokalni izazivači jure napred na ključnom tržištu u Kini.

Nova verzija Folksvagenovog vodećeg modela električnog automobila ID.3 biće u prodaji od kraja marta za nešto manje od 40.000 evra, objavio je brend VV ove nedelje.

To je smanjenje od 3.000 evra u odnosu na trenutnu ID.3 cenu, što ga stavlja u rang sa popularnim modelom I Teslinog rivala iz SAD.

Insajderi iz industrije vide ovaj potez kao direktan odgovor na nekoliko rundi snižavanja cena od strane kompanije u vlasništvu Elona Maska poslednjih meseci, uključujući popuste do 20 odsto u Evropi i Sjedinjenim Državama.

U Nemačkoj je Teslina prodaja porasla za više od 900 odsto na godišnjem nivou u januaru kao rezultat toga, što ga je učinilo najprodavanijim e-automobilom u zemlji tog meseca.

Iako je VV grupa sa 10 marki bila vodeći evropski proizvođač e-automobila u 2022. sa 352.000 prodatih vozila, Tesline smele sniženja primorale su nemačku firmu na ruku, rekao je industrijski analitičar Ferdinand Dudenhofer.

„Folksvagen vidi koliko je velika pretnja od Tesle“, rekao je on za AFP.

Proizvođač automobila neće imati „nema izbora“ osim da uđe u „rat cena“ kako bi odbranio svoje mesto na žestoko osporavanom tržištu vozila na baterije, čak i ako to znači da će profitne marže biti pogođene neko vreme.

Generalni direktor VV grupe Oliver Blume do sada je isključio opšti pad cena za sve e-automobile, ali će se ta tema sigurno pojaviti kada grupa predstavi svoje finansijske rezultate za 2022. godinu u utorak.

Ali Musk nije jedina glavobolja VV-a. U Kini, najvećem svetskom tržištu automobila, elektrifikacija industrije je prešla u višu brzinu i VV brzo zaostaje za domaćim konkurentima.

Azijski gigant trenutno čini oko 40 odsto prodaje VV grupe, uglavnom vozila sa tradicionalnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, što mu daje tržišni udeo u Kini od 16 odsto.

Ali u segmentu električnih automobila, marka Volksvagen ima tržišni udeo od samo 2,4 odsto, iza Tesle sa 7,8 odsto i kineskog BID-a sa 16 odsto.

Niz drugih kineskih proizvođača automobila kao što su Vuling, GAC i Cheri takođe su bolji od VV-a, prema podacima koje je prikupio finansijski dnevnik Handelsblatt.

Drugi nemački proizvođači automobila Mercedes-Benz i BMV ne prolaze ništa bolje u Kini, njihovi e-modeli imaju tržišni udeo manji od jedan odsto svaki.

„Na najvećem svetskom tržištu automobila, nemački proizvođači su do sada zaostajali za lokalnim brendovima“, rekao je stručnjak za industriju Štefan Bracel u svom godišnjem izveštaju o elektromobilnosti.

Od više od pet miliona električnih vozila prodatih u Kini 2022. godine, VV je činio samo 155.700.

„Vremena kada su nemački tradicionalni proizvođači automobila mogli da uzimaju svoje tržišne udeo (u Kini) zdravo za gotovo su prošla“, rekao je Gregor Sebastijan, analitičar Merkator instituta za kineske studije.

„U Nemačkoj, performanse vožnje ostaju ključni faktor“ kada kupci biraju novi automobil, rekao je on.

„Ali u Kini, gde mnogi ljudi provode mnogo vremena u vožnji zaglavljeni u saobraćajnim gužvama i visoko cene nove tehnologije, interakcija automobila sa pametnim telefonom i ukupna povezanost su važniji“, dodao je on.

Šef VV-a za Kinu Ralf Brandstaetter rekao je da grupa treba da pravi automobile „u Kini, za Kinu“ ako želi da poveća e-prodaju tamo – i to brže.

„Kinezi razviju novi automobil za dve i po godine. VV-u je potrebno nešto manje od četiri godine da to uradi“, rekao je nedavno za nemačke novine Sueddeutsche.

S obzirom da VV očekuje da Kina napravi velike korake u autonomnoj vožnji u bliskoj budućnosti, nemačka grupa je prošle godine saopštila da se udružuje sa kineskim stručnjakom za AI čipove Horizon Robotics kako bi ubrzali razvoj tehnologija pametne vožnje.

Čak i sa svim promenama koje su zahvatile industriju, reputacija nemačkih proizvođača automobila ostaje adut u Kini, rekao je Sebastijan.

„Konkurencija je teška“, rekao je on. „Ali nemački proizvođači automobila poput Folksvagena imaju preko 80 godina iskustva u proizvodnji automobila za različita tržišta i kupce, što će im dati prednost.“