Voren Bafet ponovo donira Fondaciji Gejts

Voren Bafet ponovo donira Fondaciji Gejts

Investitor Voren Bafet najavio je još 5,3 milijarde dolara u dobrotvorne poklone u petak, ali je u velikoj promeni svog dugogodišnjeg plana davanja rekao da planira da prekine donacije Fondaciji Bila i Melinde Gejts nakon njegove smrti i dozvoli njegovo troje dece odlučuje kako da raspodeli ostatak svog bogatstva od 128 milijardi dolara.

Bafet je izložio svoj novi plan za svoje imanje u intervjuu za Vall Street Journal. 93-godišnji milijarder koji vodi Berkshire Hathavai nije odmah odgovorio na pitanja Asošiejted presa u petak o svom planu koji poziva Hauarda, Suzi i Pitera Bafeta da se jednoglasno dogovore gde da daju svoje akcije Berkšir Hataveja nakon njegove smrti.

Bafet je dao deonice Berkšira u vrednosti od oko 55 milijardi dolara pet fondacija otkako je izneo svoj plan davanja 2006. godine, pri čemu je daleko najveći udeo pripao Gejts fondaciji. Ostale četiri fondacije su povezane sa njegovom porodicom, uključujući i one koje vodi svako od njegove dece.

„Gates fondacija nema novca nakon moje smrti“, rekao je Bafet, koji je napustio odbor Gejts fondacije 2021. nakon što je Bil Gejts, jedan od njegovih najboljih prijatelja, objavio da se on i Melinda Frenč Gejts razvode. Francuski Gejts napustio je Gejts fondaciju ranije ove godine.

U svom prvobitnom obećanju Gejts fondaciji 2006. godine, Bafet je napisao da planira da uključi fondaciju u svoj testament. „Uskoro ću napisati novu oporuku koja će obezbediti nastavak ove obaveze — raspodelom preostalih namenskih akcija ili na neki drugi način — nakon moje smrti“, napisao je tada, misleći na godišnje poklone akcija Berkšir Hataveja koje zalagao se.

Ali Bafet je u saopštenju od petka rekao da su njegova prvobitna obećanja dobra samo do njegove smrti.

Bafet će ostaviti svojoj deci da odluče šta da rade sa svojim akcijama u Berkširu, slično kao što to čini sada kada dozvoljava fondacijama da odluče kako će koristiti njegove poklone. Rekao je da već znaju cilj njegovog davanja.

„Trebalo bi da se koristi za pomoć ljudima koji nisu imali sreće kao mi“, rekao je Bafet za Žurnal. „Na svetu ima osam milijardi ljudi, a ja i moja deca, bili smo u najsrećnijim 100. od 1% ili tako nešto. Postoji mnogo načina da se pomogne ljudima.“

Mark Suzman, izvršni direktor Gejts fondacije, rekao je u izjavi da ceni Bafetovu velikodušnost tokom godina.

„Voren Bafet je bio izuzetno velikodušan prema Gejts fondaciji kroz više od 18 godina doprinosa i saveta“, rekao je Suzman. „On je igrao neprocenjivu ulogu u zagovaranju i oblikovanju rada fondacije na stvaranju sveta u kome svaka osoba može da živi zdrav, produktivan život. Duboko smo zahvalni na njegovom najnovijem poklonu i doprinosu u ukupnom iznosu od oko 43 milijarde dolara našem radu.

Vrednost Bafetovih donacija je rasla sa stalnim rastom cene Berkširovih akcija, tako da deonice koje je do sada poklonio već vrede više od njegovog celokupnog bogatstva od 43 milijarde dolara kada je najavio svoj plan. Akcije klase B konglomerata kojima se najviše trguje porasle su za oko 22% u poslednjih 12 meseci.

„Ništa izvanredno se nije dogodilo u Berkširu; veoma dugačka pista, jednostavno, ali generalno zdravo raspoređivanje kapitala, američki zadnji vetar i složeni efekti proizveli su moje trenutno bogatstvo“, rekao je Bafet u saopštenju. „Moj testament predviđa da je više od 99% mog imanja namenjeno za filantropsku upotrebu.

Bafetova fondacija Suzan Tompson Bafet godinama je bila glavni pobornik prava na abortus, ali je dozvolio svojoj deci i Gejts fondaciji da sami donose odluke o tome kako da distribuiraju njegove poklone. Hauard Bafet je dao više od 500 miliona dolara za pomoć Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju, kao deo njegovog fokusa na pomaganje ratom razorenim regionima.

Bafet takođe povremeno daje druge poklone neimenovanim dobrotvornim organizacijama, ali nikada nije otkrio detalje tih poklona.

Bafet će i dalje posedovati 207.963 akcija klase A Berkšir i 2.586 akcija klase B nakon što je u petak podelio nešto više od 13 miliona akcija klase B. Zbog glasačke moći akcija klase A, Bafet nastavlja da ima daleko najveću reč u operacijama ogromnog konglomerata sa sedištem u Omahi, Nebraska, koji vodi kao predsednik i izvršni direktor. On nije kupio ili prodao nijednu akciju Berkšira u poslednjih 18 godina.

Bafet je rekao da će jedan od njegovih potpredsednika, Greg Abel, koji već nadgleda sve Berkširove neosigurajuće poslove, preuzeti funkciju generalnog direktora nakon što on ode. Berkshire poseduje eklektičan asortiman proizvodnih, maloprodajnih i uslužnih preduzeća, uključujući BNSF železnicu, nekoliko velikih komunalnih preduzeća, Dairi Kueen i Precision Castparts. Osiguravajuće kompanije, uključujući Geico i General Reinsurance, takođe su ključni deo Berkšira, a kompanija poseduje ogroman portfelj akcija kojim dominiraju ikone kompanije kao što su Apple, Coca-Cola, American Ekpress i Bank of America.

Bafetov sin Hauard, koji već služi u upravnom odboru Berkšira, trebalo bi da postane predsednik nakon očeve smrti, ali Bafetova deca neće igrati aktivnu ulogu u svakodnevnim operacijama kompanije.