Volstrit se približava najvišem nivou od leta

Volstrit se približava najvišem nivou od leta

NjUJORK – Akcije su u porastu, šaljući Volstrit na najbolji nivo od leta, dok se snažna nedelja bliži kraju.

S&P 500 je bio 0,7% viši u popodnevnom trgovanju. Na putu je da postigne svoj najbolji završni nivo od sredine septembra, zajedno sa trećom pobedničkom nedeljom u poslednje četiri. Dov Jones Industrial Average je porastao za 177 poena, ili 0,5%, na 34.126, u 15 časova po istočnom vremenu, dok je Nasdak kompozit bio viši za 1,4%.

Pomogao je da prednjači bio American Ekpress, koji je skočio 11,3% uprkos tome što je prijavio slabiji profit i prihod u poslednjem kvartalu od očekivanog. Dala je prognozu zarade do 2023. koja je nadmašila očekivanja Volstrita i najavila planirano povećanje svoje dividende, piše Asošijeted pres.

Još jedan veliki dobitak za Tesline akcije takođe je bila podrška tržištu. Porastao je za 12,1% nakon njegovog izveštaja o dobiti za kraj 2022. koji je bio jači od očekivanog, objavljenog ranije ove nedelje.

Takvi dobici su pomogli da se nadoknadi veliki gubitak za Intel nakon potresnog upozorenja proizvođača čipova. Ne samo da su njeni prihodi i zarada bili ispod očekivanja u prošlom tromesečju usred strašnog usporavanja prodaje, već je dala i prognozu prihoda u ovom kvartalu koja je bila više od 2 milijarde dolara manja od očekivanja analitičara. Intel je pao za 6,8%.

Hasbro je pao za 7,5% nakon što je rekao da je „neuspešno“ u prošloj sezoni praznične kupovine i verovatno će prijaviti pad prihoda od 17% u četvrtom kvartalu. Kompanija će otpustiti oko 1.000 radnih mesta kako bi smanjila troškove.

Do sada je tržište rada ostalo izuzetno otporno uprkos usporavanju ukupne ekonomije. Skoro sve najave otpuštanja visokog profila bile su u tehnološkoj industriji, koja se utrkivala u širenju nakon što je pandemija izazvala porast potražnje za tehnologijom. Ali otpuštanja možda počinju da se šire na druge industrije.

Sezona izveštavanja o zaradama ulazi u srce, a kompanije nude različite rezultate i prognoze. To je pomoglo da dovede do velikih promena na tržištima.

Dve velike konkurentske ideje su nedavno slale Volstrit da se okreće gore, dole i nazad. S jedne strane su zabrinutost zbog naglog pada profita i ozbiljne recesije za privredu nakon svih povećanja kamatnih stopa koje su Federalne rezerve prošle godine imale za cilj da slome inflaciju. S druge strane, nade su da bi zahlađenje inflacije moglo omogućiti Fed-u da lakše prihvati stope.

Tržište delimično pokušava da pomiri da bi slaba zarada i pad tražnje mogli biti neophodni da bi inflacija nastavila da se hladi, rekao je Kit Bjukenen, portfolio menadžer u Globalt Investments.

„To je kao da je ovo lek koji privreda mora da uzme“, rekao je on.

Ekonomski izveštaji u petak potkrepili su nedavne podatke koji ukazuju na to da inflacija nastavlja da se smanjuje. Mera koju Fed preferira, a koja eliminiše troškove hrane i energije, bila je 4,4 odsto veća u decembru nego godinu dana ranije. To je bilo manje u odnosu na inflaciju od 4,7% u novembru i bilo je jednako očekivanjima ekonomista.

U širem smislu, inflacija je usporila na 5% u decembru u odnosu na godinu ranije, sa 5,5% u novembru, prema indeksu cena izdataka za ličnu potrošnju.

Izveštaji su takođe pokazali da je rast prihoda Amerikanaca usporen u decembru, dok je potrošačka potrošnja pala nešto oštrije nego što se očekivalo.

U odvojenom izveštaju se navodi da potrošači u SAD takođe smanjuju svoja očekivanja o inflaciji u narednoj godini. Dugoročno gledano, Univerzitet u Mičigenu je rekao da su inflaciona očekivanja među potrošačima ostala otprilike tamo gde su bila veći deo poslednjih 18 meseci.

Održavanje takvih očekivanja ključno je za Fed, koji želi da izbegne začarani krug u kojem domaćinstva koja očekuju visoku inflaciju čine poteze koji je samo pogoršavaju.

Ekonomisti kažu da podaci od petka verovatno drže Fed na pravom putu da podigne svoju ključnu referentnu stopu za 0,25 procentnih poena na sastanku sledeće nedelje. To bi bio korak u odnosu na povećanje od 0,50 poena prošlog meseca i četiri uzastopna povećanja od 0,75 poena pre toga.

Manja povećanja bi značila manji dodatni pritisak na privredu, koja je već doživela štetu stambenoj industriji i drugim oblastima zbog prošlogodišnjeg porasta stopa.

Prinos na 10-godišnji trezor, koji utvrđuje stope za hipoteke i druge važne kredite, popeo se na 3,52% sa 3,51% kasno u četvrtak. Dvogodišnji prinos, koji više zavisi od očekivanja za akcije Fed-a, porastao je na 4,21% sa 4,19%.

Sledeća nedelja bi mogla da bude još jedna naporna za tržišta, sa nekoliko događaja visokog profila uz najavu Fed-a. Evropska centralna banka će dati najnoviju odluku o stopama, američka vlada će objaviti svoju najnoviju mesečnu proveru tržišta rada, a više od 100 kompanija u S&P 500 će izvesti svoje kvartalne rezultate.

Na berzama u inostranstvu, indijski Sensek je pao za 1,5% pošto je Adani Grupa ponovo bila pogođena velikom prodajom. Akcije u sedam kompanija Adani pale su ove nedelje, izbrisavši milijarde dolara tržišne vrednosti, nakon što je firma Hindenburg Research rekla da se kladi protiv konglomerata, koji ima udela u energetici, prenosu podataka, građevinarstvu i drugim velikim industrijama.

Adani grupa je saopštila da razmatra tužbu protiv američke firme Hindenburg Research nakon njenih navoda o manipulaciji berzama i računovodstvenim prevarama.