Vlada Novog Zelanda prenosi sredstva Kivibanke na novu kompaniju

Vlada Novog Zelanda prenosi sredstva Kivibanke na novu kompaniju

VELINGTON – Vlada Novog Zelanda saopštila je u ponedeljak da je prenela imovinu Kivibanke na novu državnu kompaniju, pošto se zajmodavac više ne uklapa u dugoročne planove za dva državna entiteta koja je trenutno poseduju, prenosi Rojters.

Kivibank, koja je peta po veličini banka na Novom Zelandu, bila je u vlasništvu državnih entiteta Nev Zealand Post, Accident Compensation Corporation i državnog fonda Nev Zealand Superannuation Fund.

Vlada je u saopštenju navela da će transakcija u vrednosti od 2,1 milijardu novozelandskih dolara biti obavljena prenosom imovine sa entiteta na novoosnovanu kompaniju koja će takođe biti u vlasništvu države.

Rečeno je da će vlada finansirati kupovinu kroz višegodišnji kapitalni dodatak. Kupovina je već bila deo programa zaduživanja objavljenog 2022.

„Vlada je u potpunosti posvećena podršci Kivibank-u da bude pravi konkurent u bankarskoj industriji – osiguravajući da banka ima pristup kapitalu kako bi nastavila da raste na komercijalno održivoj osnovi i ponudila održivu i konkurentnu alternativu za Novozelanđane“, rekao je Novi Zeland Ministar finansija Grant Robertson.