Velika Britanija uvodi 25% neočekivanog poreza na dobit od energije

Velika Britanija uvodi 25% neočekivanog poreza na dobit od energije

Velika Britanija je uvela 25% vanrednog poreza na dobit proizvođača energije, čime će se finansirati grantovi za podršku stanovnicima koji nisu u mogućnosti da plate svoje rastuće račune za energiju, objavio je u četvrtak britanski kancelar Riši Sunak.

„Uvodimo privremeni, ciljani porez na dobit energije koji se naplaćuje na profit naftnih i gasnih kompanija po stopi od 25%… Takođe ugrađujemo novu investicionu naknadu koja udvostručuje olakšice za energetske kompanije koje ulažu svoj profit u Velikoj Britaniji“, rekao je zvaničnik, a citira Rojters.

Prema Sunaku, energetske kompanije ostvaruju previše profita usred skokovitih cena, dok se obični građani Velike Britanije bore kroz potpunu krizu troškova života.

Velika Britanija se ranije odupirala neočekivanim porezima, smatrajući ih kamenom spoticanja za ulaganja.

Očekuje se da će novi porez pomoći da se prikupi oko 5 milijardi funti (6,3 milijarde dolara) za finansiranje grantova od 650 funti (816 dolara) koji će biti isplaćeni za oko 8 miliona najsiromašnijih domaćinstava u Velikoj Britaniji, kaže Sunak, koji je primetio da bi novac takođe mogao da se primeni na generatore električne energije u budućnosti.

„Znamo da su domaćinstva trenutno teško pogođena… Fiskalna podrška treba da bude pravovremena, ciljana i privremena“, rekao je zvaničnik, a citira Blumberg.

Najava vanrednog poreza dolazi nakon što je britanski regulator energije upozorio na još jedno povećanje računa za struju i gas uoči sledeće grejne sezone.

Nakon povećanja gornje granice cene energije od 54% početkom aprila, očekuje se da će ona porasti za još 40% u oktobru na rekordnih 2.800 funti (3.518 dolara). Procenjuje se da bi oko 12 miliona britanskih domaćinstava tada zapalo u takozvano siromaštvo.