Velika Britanija gubi presto na berzi

Velika Britanija gubi presto na berzi

London više nije dom najveće evropske berze, a Pariz je u ponedeljak preuzeo krunu, navodi Blumberg. Izlaz pripisuje snažan učinak luksuznih brendova kao što su Louis Vuitton i Gucci i nadaju se da će kineski kupci biti željni da potroše novac pošto se restrikcije pandemije popuštaju.

Francuske akcije sada iznose 2,823 biliona dolara, u poređenju sa 2,821 triliona dolara koje kotiraju na britanskoj berzi, preneo je Blumberg, pozivajući se na podatke njihovog istraživanja. Britanija je imala prednost od 1,5 biliona dolara u odnosu na Francusku 2016. godine, kada je glasala za izlazak iz Evropske unije na referendumu o „bregzitu“.

Za to je kriv Bregzit, a ne poreska politika kratkotrajnog mandata premijerke Liz Trus u Dauning strit 10, rekao je bivši zvaničnik Banke Engleske Majkl Sonders za TV Blumberg.

„Ekonomija Velike Britanije u celini je trajno oštećena Bregzitom“, rekao je on. „Potreba za povećanjem poreza i smanjenjem potrošnje ne bi postojala da Bregzit nije toliko smanjio potencijalnu proizvodnju privrede.

Dok su britanske akcije plavih čipova pale za samo 0,4% ove godine, FTSE 250 je pao za 17%, odražavajući „nabijanje“ akcijama srednje kapitalizacije trgovaca i brendova orijentisanih na potrošače.

U međuvremenu, francuski luksuzni brendovi kao što su LVMH SE i Kering SA – vlasnici Guccija – se „dobro“ drže protiv zabrinutosti globalne recesije. Vlasnici Louis Vuittona LVMH, čija je vrijednost 360 milijardi dolara, prijavili su „rekordnu prodaju“ u SAD i očekuju dobar četvrti kvartal na kineskim tržištima.

Britanska funta je takođe ove godine oslabila 13 odsto u odnosu na američki dolar, dok je evro oslabio samo 9,2 odsto, što je favorizovalo Francuze u poređenju sa berzama, jer se obim i jednog i drugog meri u američkoj valuti.