Velika Britanija će se suočiti sa dugoročnim troškovima Bregzita

Velika Britanija će se suočiti sa dugoročnim troškovima Bregzita

Velika Britanija je platila visoku cenu za Bregzit, koji je podstakao inflaciju i smanjio veličinu njene ekonomije, izvestio je u ponedeljak Blumberg, pozivajući se na ekonomiste Goldman Saksa.

Odlazak iz EU smanjio je stvarni BDP Britanije za oko 5% u poređenju sa rezultatima njenih ekonomskih kolega, rekao je Goldmanov glavni evropski ekonomista Sven Jari Stehn.

Sedam godina nakon referendumske kampanje, Britanija je završila sa lošom ekonomijom i rastućim troškovima života zbog smanjene međunarodne trgovine, slabih poslovnih investicija i smanjenja broja migranata koji dolaze iz EU, najvećeg trgovinskog partnera Ujedinjenog Kraljevstva, primetili su stručnjaci. .

„Dokazi ukazuju na značajnu dugoročnu cenu proizvodnje Bregzita“, napisali su ekonomisti Goldman Saksa u belešci. „Velika Britanija je značajno podbacila drugim naprednim ekonomijama od referenduma o EU 2016.

Prethodne procene drugih posmatrača takođe su ukazivale na dugoročni negativan uticaj Bregzita. Britanski Nacionalni institut za ekonomska i socijalna istraživanja (NIESR) procijenio je u novembru da je Bregzit smanjio obim ekonomije za 2-3%, što se očekuje da će porasti na 5-6% do 2035.

Prema procenama koje je prošle godine izvršila Kancelarija za budžetsku odgovornost Velike Britanije, izlazak iz EU je verovatno smanjio ekonomsku proizvodnju za 4%.

Međutim, ne mogu se svi ekonomski problemi Velike Britanije povezati sa odlaskom iz EU, smatraju ekonomisti Goldmana. Prepreke Bregzita dolaze pored štete uzrokovane pandemijom Covid-19, energetskom krizom izazvanom sukobom u Ukrajini i visokim kamatnim stopama potrebnim da bi se ukrotila inflacija, koja je na istorijskim maksimumima u Britaniji.