Vašington priprema predlog za ublažavanje sankcija naftnom sektoru Venecuele

Vašington priprema predlog za ublažavanje sankcija naftnom sektoru Venecuele

Američki zvaničnici pripremaju nacrt predloga koji bi ublažio sankcije naftnom sektoru Venecuele, dozvoljavajući većem broju kompanija i zemalja da uvoze sirovu naftu, ako se južnoamerička nacija krene ka slobodnim i poštenim predsedničkim izborima, prema pet ljudi sa poznavanjem planova, piše Rojters.

Vašington pokušava da podstakne pregovore između predsednika Nikolasa Madura i političke opozicije oko izbora u Venecueli i drugih zahteva. Sankcije su uvedene nakon Madurovog reizbora 2018, što su mnoge zapadne zemlje smatrale lažnim.

Ublažavanje sankcija je bilo šargarepa koju su u prošlosti držale SAD, ali što je do sada rezultiralo sa vrlo malo ovlašćenja, uključujući i ovlašćenje za Chevron Corp koje je omogućilo kompaniji da proširi operacije u Venecueli i izvozi svoju naftu u Sjedinjene Države od novembra.

Vašington i dalje insistira na tome da će dalje ublažavanje zavisiti od napretka ka izborima. Vlada američkog predsednika Džoa Bajdena spremna je da obezbedi ublažavanje sankcija Venecueli ako zemlja krene da obnovi demokratiju, saopštila je Bela kuća u sredu.

„Ukoliko Venecuela preduzme konkretne akcije ka obnavljanju demokratije, što će dovesti do slobodnih i poštenih izbora, spremni smo da obezbedimo odgovarajuće ublažavanje sankcija“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Nova runda pregovora počela je prošlog novembra u Meksiku, uključujući Madurove predstavnike, opoziciju i američke zvaničnike, ali su pokazali mali napredak. Portparol Bele kuće rekao je da Venecuela još nije preduzela neophodne korake da obnovi demokratiju.

Bela kuća je odbila da komentariše predlog za preoblikovanje naftnih sankcija. Lider pregovora Venecuele Horhe Rodrigez i američki Stejt department nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

SAD ovog puta razmatraju konkretnu ponudu za preoblikovanje naftnih sankcija zemlji kako bi kupci sirove nafte u Evropi i drugim regionima takođe mogli da nastave sa uvozom venecuelanske nafte na strukturisan, organizovan način, kažu ljudi.

Predlog bi mogao da zahteva od Bajdena da izmeni izvršne naredbe SAD o Venecueli koje je izdao njegov prethodnik Donald Tramp 2019. godine ili da izda nove.

Ako stranke pristanu na to i na niz političkih zahteva, uključujući predsedničke izbore, novi okvir sankcija bi samo zadržao ograničenja za trgovinu venecuelanskom naftom sa zemljama uključujući Kinu, Iran i Rusiju, koje su pod zasebnim sankcijama SAD, dodaju.

Ranu verziju predloga je u julu odbacila Dinorah Figuera, šef venecuelanske Narodne skupštine predvođene opozicijom koja kontroliše stranu imovinu zemlje, nakon razgovora sa glavnim opozicionim strankama Venecuele, rekli su dvojica ljudi.

Razlog za odbijanje nacrta predloga, koji bi mogao da postane jedan od moćnih pregovaračkih alata SAD u budućim sastancima sa Madurovim izaslanicima, bio je nedostatak Madurovih dosadašnjih konkretnih koraka ka fer izborima u zemlji, rekli su dvojica ljudi.

Figuerina kancelarija nije odgovorila na zahtev za komentar.

Rodrigez je u julu rekao da Venecuela neće prihvatiti međunarodno posmatranje bilo kakvih izbora. Vlada je takođe zabranila istaknutim političarima da učestvuju na eventualnim izborima kao opozicioni kandidati.