Volstrit završava sedmicu u padu

Volstrit završava sedmicu u padu

NjUJORK – Američke akcije su u petak završile nedelju trgovanja u padu, pošto je rani dobitak od izveštaja o zapošljavanju koji je pokazao da tržište rada koje možda počinje da popušta ustupio mesto zabrinutosti oko evropske gasne krize, preneo je Rojters.

Volstrit se otvorio naglo više nakon što je avgustovski izveštaj o platnim spiskovima u SAD pokazao zapošljavanje veće nego što se očekivalo, ali je porast stope nezaposlenosti na 3,7 odsto ublažio zabrinutost zbog toga što su Federalne rezerve preterano agresivne u podizanju kamatnih stopa dok pokušavaju da smanje visoku inflaciju .

Međutim, dobici su izbrisani nakon što je Gazprom, državna kompanija sa monopolom na izvoz ruskog gasa u Evropu putem gasovoda koji je trebalo da bude ponovo pokrenut u subotu, rekla da ne može bezbedno da ponovo pokrene isporuke dok ne popravi naftu curenje pronađeno u vitalnoj turbini i nije dalo novi vremenski okvir.

„Definitivno popodne koje zasenjuje dobre podatke od jutros, popodne su nam ukrali ti naslovi iz Evrope“, rekao je Zek Hil, šef upravljanja portfoliom u Horizon Investments u Šarlotu, Severna Karolina.

Analitičari su takođe ukazali na slab obim trgovanja uoči produženog prazničnog vikenda koji pomaže da se preuveličaju tržišni potezi.

„Podešavanje je važno, postojao je optimizam u vezi sa evropskom energetskom situacijom u poslednjih nedelju dana, dugotrajne cene električne energije pale su skoro prepolovljene u nekim slučajevima i znaci da je Nemačka imala skoro 80% svog skladišta punog gasa, tako da ono što vidimo je malo prilagođavanje pozicioniranja u odnosu na tu pozadinu zajedno sa niskom likvidnošću u petak popodne u praznični vikend“, rekao je Hil.

Prema preliminarnim podacima, S&P 500 je izgubio 41,23 poena, ili 1,06%, da bi završio na 3.925,62 poena, dok je Nasdak Composite izgubio 154,12 poena, ili 1,31%, na 11.631,01. Dov Jones Industrial Average je pao za 327,23 poena, ili 1,03%, na 31.329,19.

Pijace su zatvorene u ponedeljak zbog praznika rada.

Energi je bio jedini veliki sektor S&P koji je završio sesiju na pozitivnoj teritoriji.

Dok su platni spiskovi nadmašili očekivanja, prosečna zarada po satu porasla je za 0,3% u poređenju sa procenama od 0,4%, dok je stopa nezaposlenosti porasla na 3,7% sa najnižeg nivoa pre pandemije od 3,5%, što ukazuje da su napori Fed-a da unapredi povećanje stopa počeli da stupi na snagu.

Podaci o rastu plata smatraju se važnim za razmatranja Fed-a o povećanju kamatnih stopa jer centralna banka nastoji da vrati inflaciju, koja je na visokom nivou od četiri decenije, na cilj od 2%.

Fokus se sada pomera na avgustovski izveštaj o potrošačkim cenama koji treba da bude objavljen sredinom meseca, poslednji veliki podaci dostupni pre sastanka o politici Fed-a od 20. do 21. septembra.

Strahovi od agresivnog pooštravanja politike doveli su do pada akcija nakon što su sredinom avgusta dostigle četvoromesečni maksimum, pri čemu je S&P 500 pao za oko 4% od prošlonedeljnih oštrih primedaba predsednika Fed-a Džeroma Pauela o povećanju kamatnih stopa. Njegove stavove su kasnije ponovili i drugi kreatori politike.

Sva tri glavna indeksa pretrpela su treći uzastopni nedeljni gubitak.