MMF: Usporavanje rasta na tržištima u razvoju dostiglo je dno 2022

MMF: Usporavanje rasta na tržištima u razvoju dostiglo je dno 2022

NjUJORK – Međunarodni monetarni fond je u ponedeljak podigao svoju procenu rasta proizvodnje na tržištima u razvoju za ovu godinu, sa projekcijama koje sada pokazuju da je ekonomsko usporavanje u regionu možda dostiglo dno 2022. godine, zbog ponovnog otvaranja Kine, otporna Indije i neočekivanog rasta u Rusiji, prenosi Rojters.

U svom najnovijem ažuriranju Svetskog ekonomskog izgleda, MMF vidi rast u zemljama u razvoju i ekonomijama u razvoju od 4,0% u 2023. godini, 0,3 procentna poena više od njegove oktobarske projekcije i 0,1 procentni poen više od procene od 3,9% za 2022. godinu. 2024, projekcija je za proširenje od 4,2%.

Inflacija, koja je nedavno kočio rast, smatra se visokom, iako nastavlja da usporava ove i sledeće godine. Privreda u nastajanju i u razvoju su zabeležile rast cena od 9,9% u 2022. godini, zatim usporavanje na 8,1% u 2023. i 5,5% u 2024. godini, i dalje iznad proseka od 4,9% u periodu 2017–2019.

Procenjuje se da je oko 15% zemalja sa niskim dohotkom već u nevolji sa dugom, a još 45% je u visokom riziku da tamo dospe, sa 1 od 4 tržišne ekonomije u nastajanju takođe pod visokim rizikom.

Predvodeći rast u 2023. godini, Indija nastavlja da raste za preko 6% ove i sledeće godine, dok revizija Kine naviše za 0,8 procentnih poena postavlja je na pravi put za rast iznad 5% ove godine.

„Ako pogledamo i Kinu i Indiju zajedno, one čine oko 50% svetskog rasta u 2023. godini… tako da je veoma značajan doprinos“, rekao je Pjer-Olivije Gurinčas, glavni ekonomista i direktor istraživačkog odeljenja u MMF-u.

Rusija je, s druge strane, zabeležila povećanje od 2,6 procentnih poena u projekciji rasta za 2023. godinu, što znači povećanje od 0,3% ove godine. To je daleko najveća pozitivna revizija među najvećim ekonomijama.

Revizije u Rusiji su uglavnom posledica „prilično visokih” prihoda od izvoza prošle godine, kao i snažnog fiskalnog stimulansa iz Moskve, delom u vojnoj potrošnji. Međutim, na srednji rok, i dalje postoji ogroman pad prognoze proizvodnje za Rusiju i vezan za njenu invaziju na Ukrajinu.

„Ako posmatrate (2027.) kao srednjoročno i uporedite taj nivo sa onim što je bio pre rata, taj jaz je oko 9% BDP-a, tako da je i dalje prilično značajan“, rekla je Petja Koeva-Bruks, zamenica direktora istraživačkog odeljenja MMF-a.

Rast bliskoistočnih i centralnoazijskih ekonomija se ove godine usporava na 3,2%, što je 0,4 procentna poena niže od oktobarske procene, delom zbog efekata rata u Evropi.

Regionalna revizija uglavnom odražava „smanjenje rejtinga u Egiptu i Saudijskoj Arabiji, a to je delimično zbog uticaja rata u Ukrajini i uticaja koji je imao na cene roba“, rekao je Gurinčas. Što se tiče Saudijske Arabije, dodao je, pad proizvodnje sirove nafte u okviru sporazuma OPEK plus takođe je težak.

„Situacija je prilično teška za uvoznike nafte u regionu i mnogi od njih su jako zaduženi, tako da su još uvek visoke cene hrane i energenata veliki teret“, rekla je Koeva-Bruks. „Kriza troškova života je živa u tom regionu, tako da postoji i rizik od socijalnih nemira.

Brazil i Meksiko, najveće ekonomije Latinske Amerike, revidirani su naviše u svom ekonomskom rastu 2023. za 0,2 odnosno 0,5 procentnih poena. Za Latam i Karibe, ukupno povećanje procene rasta bilo je samo 0,1 procentni poen, na 1,8%.

Uprkos očekivanju bržeg rasta u narednim godinama za EM, posmatrano pojedinačno, oko polovine ovih ekonomija ima niže projekcije rasta u 2023. od njihove procene za 2022. prema MMF-u.

Procene dolaze sa pozadinom blagog povećanja izgleda globalnog rasta za 2023. potpomognutog „iznenađujuće otpornom“ potražnjom u Sjedinjenim Državama i Evropi, ublažavanjem troškova energije i ponovnim otvaranjem kineske privrede nakon što je Peking odustao od strogih ograničenja COVID-19. .

Među negativnim rizicima za projekcije, MMF je rekao da su odugovlačenje kineskog ekonomskog oporavka i dalja eskalacija rata u Ukrajini koja bi takođe mogla da pogorša inflaciju.