Ukrajinska kriza mogla bi da pogodi globalni rast

Ukrajinska kriza mogla bi da pogodi globalni rast

Organizacija za ekonomski razvoj (OECD) saopštila je u četvrtak da bi rat u Ukrajini mogao da smanji globalni ekonomski rast za više od jednog procentnog poena u prvoj godini nakon njegovog početka.

Prema OECD-u, njegov uticaj bi takođe mogao da izazove „duboku recesiju“ u Rusiji ako se održi. Očekuje se da će potrošačke cene na globalnom nivou porasti za približno 2,5%, navodi se u izveštaju.

Najteže će biti pogođen rast u Evropskoj uniji, sa padom od 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, rekao je glavni ekonomista OECD-a Lorens Bun za The Globe and Mail. Očekuje se da će Sjedinjene Države proći bolje, sa uticajem od oko 0,8%, dodala je ona.

One zemlje „koje imaju zajedničku granicu sa Rusijom ili Ukrajinom“ najviše bi osetile uticaj zbog priliva izbeglica iz Ukrajine, saopštio je OECD. Cenovni šok bi, međutim, mogli intenzivnije osetiti oni u zemljama u razvoju.

„Dobro osmišljena i pažljivo ciljana fiskalna podrška mogla bi da smanji negativan uticaj na rast uz samo manji dodatni podsticaj inflaciji“, navodi se u izveštaju. U njemu je sugerisano da bi neke vlade mogle da obezbede jednokratni neočekivani porez energetskim kompanijama kako bi pomogle domaćinstvima da se izbore sa višim računima.

OECD je takođe rekao da bi centralne banke trebalo da se uglavnom pridržavaju planova kamatnih stopa postavljenih pre izbijanja sukoba.

„Monetarna politika treba da ostane fokusirana na obezbeđivanje dobro ukorenjenih inflatornih očekivanja“, navodi se, dodajući „Većina centralnih banaka treba da nastavi svoje predratne planove, sa izuzetkom najugroženijih ekonomija, gde će možda biti potrebna pauza da bi se u potpunosti procenile posledice krize.”