SVIFT: Udeo juana u globalnim plaćanjima raste

SVIFT: Udeo juana u globalnim plaćanjima raste

Kineski juan je porastao i postao četvrta najaktivnija valuta za globalna plaćanja po vrednosti u novembru 2023. godine, pokazali su najnoviji podaci o transakcijama koje je prikupio globalni servis za razmenu finansijskih poruka SVIFT.

Prema izveštaju objavljenom ove nedelje, renminbi je korišćen u 4,61 odsto transakcija, popevši se sa 3,60 odsto u oktobru i prestigavši udeo japanskog jena, koji je pao na 3,41 odsto sa 3,91 odsto.

Sveukupno, vrednost plaćanja u renminbiju porasla je za 34,87% u odnosu na oktobar. Na godišnjem nivou, globalni udeo juana se skoro udvostručio od novembra 2022, kada je činio 2,37 odsto plaćanja.

U međuvremenu, udeo ostalih vodećih svetskih valuta je opao tokom meseca, pri čemu je udeo američkog dolara skliznuo sa 47,25% u oktobru na 47,08%. Udeo evra je pao sa 23,36% na 22,95%, dok je britanska funta smanjena na 7,15% sa 7,33%.

Sve veći udeo juana u prekograničnim transakcijama odražava trend Kine da se udalji od dolara, kao i napore Pekinga da promoviše upotrebu svoje nacionalne valute, navodi se u izveštaju.

Ekonomisti ističu da je Kina u trgovini sa Rusijom, Bliskim istokom i Južnom Amerikom insistirala na plaćanju u drugim valutama osim u dolarima.

„Izgleda da i druge zemlje u usponu takođe koriste juan kada uvoze rusku sirovu naftu“, rekao je glavni ekonomista Dai-ichi Life Research Instituta Toru Nišihama, a prenosi Nikkei Asia.

Ruski biznismen Oleg Deripaska rekao je ovog meseca da su sankcije Zapada uvedene Moskvi povećale kinesku valutu. Prema Deripaski, obim plaćanja prekogranične trgovine u renminbiju će premašiti one u evrima u roku od samo četiri godine.

Od uvođenja sankcija 2022. godine, Rusija i njeni trgovinski partneri među zemljama u razvoju intenzivirali su napore da smanje upotrebu zapadnog finansijskog sistema i zamene američki dolar i evro nacionalnim valutama u trgovinskim obračunima, uključujući juan, indijske rupije i emiratske dirhams.