UAE kažu da su trenutne akcije OPEK+ za sada dovoljne

UAE kažu da su trenutne akcije OPEK+ za sada dovoljne

Trenutne akcije OPEK+ da podrži tržište nafte za sada su dovoljne, rekao je u petak ministar energetike UAE Suhail al-Mazruei, a grupa je udaljena samo jedan telefonski poziv ako su potrebni dalji koraci, preneo je Rojters.

OPEK+, koji grupiše Organizaciju zemalja izvoznica nafte i saveznike na čelu sa Rusijom, pumpa oko 40% svetske sirove nafte. Grupa ograničava ponudu od kraja 2022. kako bi ojačala tržište.

„Ono što radimo je dovoljno kao što kažemo danas“, rekao je ministar UAE za Rojters u Goi, u Indiji, gde prisustvuje sastancima ministara energetike G20.

„Ali mi se stalno sastajemo i ako postoji zahtev da se uradi bilo šta drugo, onda ćemo tokom tih sastanaka to pokupiti. Uvek smo udaljeni jedan od drugog telefonskim pozivom.“

Na svom poslednjem sastanku o politici u junu, OPEK+ se složio oko širokog dogovora o ograničavanju snabdevanja do 2024. godine, a Saudijska Arabija je obećala dobrovoljno smanjenje proizvodnje za jul koji je od tada proširila na avgust.

Cene nafte našle su izvesnu podršku u dokazima o pooštravanju snabdevanja i ekonomskim stimulansima u Kini koja se sporo oporavlja, pri čemu se u petak naftom Brent trgovalo iznad 80 dolara po barelu, sa skoro 71 dolar krajem juna.

Sledeći sastanak politike OPEK+ je tek u novembru, iako panel ključnih ministara, Zajednički ministarski komitet za praćenje, održava onlajn sastanak 4. avgusta kako bi pregledao tržište.

Ministar UAE je rekao da nije zabrinut zbog potražnje za naftom i opisao ograničene investicije kao „najveći izazov“.

„Znamo koliko je skupo ulagati, a niko drugi osim (a) nekoliko zemalja ne ulaže i povećava svoje kapacitete“, rekao je on.

UAE su među rijetkim članicama OPEK-a sa značajnim neiskorišćenim kapacitetom proizvodnje nafte. Na sastanku OPEK+ u junu dobio je veći cilj proizvodnje za 2024, dok je broj drugih smanjen.

Mehanizam za praćenje ruske proizvodnje biće dalje razvijen, dodao je ministar, sa sedištem OPEK-a.