Turska i UAE: Ugovori o sraradnji u obimu od 50,7 milijardi dolara

Turska i UAE: Ugovori o sraradnji u obimu od 50,7 milijardi dolara

Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali su ugovore vredne 50,7 milijardi dolara dok je predsednik Redžep Tajip Erdogan zaokružio turneju po Zalivu u tri zemlje.

„Danas smo bili svedoci potpisivanja nekoliko strateških sporazuma i (memoranduma o razumevanju) ukupne vrednosti 50,7 milijardi dolara za dalje učvršćivanje veza između UAE i Turske“, napisao je u sredu kasno na Tviteru ministar finansija Mehmet Šimšek.

Sporazumi obuhvataju finansiranje izvoza, obveznice protiv zemljotresa, energetiku, odbranu i druge sektore.

Erdogan je u utorak krenuo na turneju po Saudijskoj Arabiji, Kataru i UAE, tražeći trgovinske i investicione mogućnosti za posrnulu tursku ekonomiju.

Inflacija u Turskoj je prošlog meseca iznosila 38%, što je pad sa visokih 85% u oktobru, dok se budžetski deficit u junu povećao na 8,37 milijardi dolara, sedam puta više nego godinu dana ranije.

Ankara je popravila veze sa Rijadom i Abu Dabijem u poslednje dve godine nakon decenijskog razlaza sa arapskim državama.

Timoti Eš, analitičar tržišta u razvoju u londonskom BlueBai Asset Management, rekao je da ti poslovi predstavljaju „novi strateški odnos između Turske i zalivskih država“.

Opisujući „pravi trijumf za Erdogana i njegov tim“, Eš je rekao da bi slične obaveze Saudijske Arabije, Katara i Kuvajta mogle pomoći Ankari dok počinje period ekonomskih reformi koji obuhvata ortodoksnije kreiranje politike.