Turska lira dostigla novi rekordni minimum nakon povećanja kursa

Turska lira dostigla novi rekordni minimum nakon povećanja kursa

Turska lira je u petak rano oslabila za čak 2,8 odsto na novi rekordno nizak nivo, produžavajući gubitke pošto je veliko povećanje kamatne stope centralne banke dan ranije, preokrenuvši politiku predsednika Tajipa Erdogana, nije ispunilo očekivanja tržišta, prenosi Rojters.

Lira se poslednji put trgovala 25.2015, oko 1,3% slabija od zatvaranja u četvrtak. Na najslabijoj tački od 25,59 bio je skoro 27% slabiji u odnosu na američku valutu ove godine.

Turska centralna banka podigla je u četvrtak svoju ključnu stopu za ogromnih 650 baznih poena na 15 odsto i rekla da će ići dalje na svom prvom sastanku pod novim guvernerom Hafize Gaje Erkanom, kojeg je imenovao Erdogan nakon svoje izborne pobede prošlog meseca.

Ovaj potez je označio promenu kursa nakon godina monetarnog popuštanja u kojima je jednonedeljna repo stopa smanjena na 8,5% sa 19% u 2021. u neortodoksnoj politici koja se vodila uprkos rastućoj inflaciji.

Srednja procena u anketi Rojtersa bila je da će stope porasti na 21 odsto u četvrtak, a analitičari su rekli da manji potez ukazuje na to da bi Erkan mogao da ima ograničen prostor za agresivno hvatanje u koštac sa inflacijom pod Erdoganovim nadzorom.