Tržišta spremna za naknadne potrese dok kolaps SVB-a raste

Tržišta spremna za naknadne potrese dok kolaps SVB-a raste

Tržišta su ove nedelje bila postavljena na neravnu vožnju pošto se posledice kolapsa zajmodavca Silicijumske doline (SVB) fokusiranog na startup kompanije, najvećeg propasti američke banke od finansijske krize 2008. godine, poklapa sa ključnim ekonomskim podacima i politički sastanci.

Fjučersi S&P500 porasli su za 1,4% nakon što su američke vlasti garantovale da će klijenti SVB-a imati pristup svojim depozitima od ponedeljka, piše Rojters.

„Poreski obveznici neće snositi nikakve gubitke povezane sa rešavanjem Banke u Silicijumskoj dolini“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija SAD, Federalnih rezervi i Federalne korporacije za osiguranje depozita.

Fjučersi S&P500 su se otvorili za 0,5% više, pre pada, ali su se oporavili kada je izjava objavljena.

Brojke inflacije u februaru u SAD treba da budu objavljene u utorak, a zatim o budžetu Velike Britanije u sredu i sastanku Evropske centralne banke o kamatnim stopama u četvrtak.

„Pred nama je težak put“, rekao je Pooja Kumra, viši strateg evropskih i britanskih kamatnih stopa u TD Securities u Londonu.

Promenljivost američkog tržišta akcija merena „indeksom straha“, VIKS (.VIKS), već je u petak porasla na najviši nivo od oktobra, dok je ICE BofA Move Indek (.MOVE), mera volatilnosti u SAD. tržište fiksnih prihoda, poraslo je na najviši nivo od sredine decembra.

Berze na Bliskom istoku su u nedelju završile na padu, a egipatska berza predvodi pad. U Kataru su skoro sve akcije bile na negativnoj teritoriji, uključujući Katarsku islamsku banku (KISB.KA), koja je oslabila 3,9%.

Kao još jedan znak moguće zaraze drugim sredstvima, stabilcoin USD Coin (USDC) je u subotu izgubio fiksaciju dolara i pao na najniži nivo svih vremena. Kasnije je nadoknadio većinu svojih gubitaka nakon što je Circle, firma koja stoji iza nje, uverila investitore da će poštovati uslov uprkos izloženosti banci Silikonske doline.

Ipak, zabrinutost u vezi sa bankarskim sektorom će verovatno trajati.

Investitori ulaze u trgovački dan u ponedeljak sa malo vremena da savladaju najnovija dešavanja.

SVB bi mogao imati domino efekat na druge regionalne banke u SAD i šire. Akcije američkih regionalnih i manjih banaka teško su pogođene u petak. Indeks regionalnih banaka S&P 500 (.SPLRCBNKS) pao je za 4,3%, čime je njegov gubitak za ovu nedelju iznosio 18%, što je najgora nedelja od 2009. godine.

„Investitori mrze neizvesnost i iznenađenja, a ovo je bilo iznenađenje koje je stvorilo još veću neizvesnost“, rekao je Majkl Far, izvršni direktor investicione savetodavne kompanije Far, Miller & Vashington u Vašingtonu, D.C. „Ako nema vesti ili otkupa između sada i U ponedeljak, Vol St možda će biti promenljiv.“

Britanska vlada u nedelju se trudila da umanji štetu po tehnološki sektor zemlje. Premijer Riši Sunak rekao je da britanska vlada radi na pronalaženju rešenja za ograničavanje potencijalnog udara na kompanije koje su rezultat propasti SVB-ove podružnice u Velikoj Britaniji.

Savetodavna firma Rothschild & Co istražuje opcije za podružnicu, jer se nesolventnost nazire, rekli su Rojtersu dvoje ljudi upoznatih sa diskusijama. BoE je saopštio da traži sudski nalog za stavljanje britanske ruke u stečajni postupak.

U Aziji je neuspeh SVB-a ostavio na cedilu mnoge kineske fondove i tehnološke start-apove, jer je banka bila ključni most za finansiranje grupa koje deluju između Kine i SAD, izvestio je u nedelju Fajnenšel tajms.

Kinesko zajedničko preduzeće SVB saopštilo je u subotu da ima zdravu korporativnu strukturu i nezavisan bilans stanja.

Pošto su povećali očekivanja za dalje povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama i Evropi, investitori razmišljaju o tome da li bi previranja u bankarskom sektoru mogla da nateraju centralne banke na preispitivanje.

Investitori će biti laserski fokusirani na ECB, za koju se čini da će u četvrtak ostvariti još jedno značajno povećanje kamatnih stopa. Iznenađujući porast osnovne inflacije u februaru ostavio je kreatore politike zabrinuti da bi se pritisci na cene mogli pokazati upornim.

ECB će paziti na rizike moguće zaraze i pobrinuće se da likvidnost u sistemu bude u izobilju, rekao je Marčel Aleksandrovič, evropski ekonomista i partner Saltmarsh Economics-a.

A ako bude teška nedelja na tržištima, predsednica ECB Kristin Lagard mogla bi da „prenese nešto oprezniju poruku“, rekao je on.

Britanski budžet britanskog ministra finansija Džeremija Hanta mogao bi biti u senci pada SVB-a u Britaniji. Očekuje se da će Hant dati prioritet održavanju javnih finansija stabilnim, odupirući se poklonima koji bi mogli da destabilizuju funte, akcije ili nazimice.

Ali široke procene potreba za novim javnim zaduživanjem čine izglede za državne obveznice neizvesnim.