Globalna tržišta oslabljena zbog briga o američkoj ekonomiji

Globalna tržišta oslabljena zbog briga o američkoj ekonomiji

Svetski akcijski tržišta su u petak zabeležila značajan pad, dok je japanski indeks Nikkei 225 opao za 5,8% usled zabrinutosti investitora zbog znakova slabosti američke ekonomije. Ova situacija je dodatno pogoršana slabim ekonomskim pokazateljima iz SAD-a koji su izazvali sumnje u sposobnost Federalnih rezervi da pravovremeno smanje kamatne stope kako bi podržali privredni rast.

Pad je usledio nakon što su se indeksi na Volstritu povukli, a Federalne rezerve su signalizirale da bi smanjenje kamatnih stopa moglo uslediti tek u septembru. Predsednik Fed-a Džerom Pauel izjavio je da bi smanjenje moglo biti moguće, ali investitori su se uplašili da bi centralna banka mogla da kasni s merama, što je izazvalo paniku na tržištima.

Japanski Nikkei 225 pretrpeo je najveći pad od 2020. godine, gubi više od 2.000 poena, dok su akcije banaka, tehnoloških kompanija i proizvođača pogođene velikom prodajom. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. je opao za 11,2%, dok su akcije Toiota Motor Corp. i Soni Group Corp. pale za 3,4% i 6,6%, respektivno. Proizvođači čipova poput Tokio Electron i Lasertec Corp. takođe su doživeli velike gubitke.

Pad japanskog tržišta je dodatno pogoršan odlukom centralne banke da poveća referentnu kamatnu stopu sa 0,1% na 0,25%, što je ojačalo japanski jen i potencijalno štetilo velikim proizvođačima i turizmu.

U ostalim delovima Azije, Hang Seng indeks u Hong Kongu pao je za 2,5%, dok je Shanghai Composite indeks zabeležio skromniji gubitak od 0,7%. Kospi u Seulu i tajvanski Taiek takođe su zabeležili padove od 3,6% i 4,4% zbog slabe izvedbe tehnoloških sektora.

U Australiji i Indiji, S&P/ASX 200 i Sensex su pali za 2,1% i 0,8%, dok su cene nafte porasle nakon sukoba na Bliskom istoku. Cena američke sirove nafte dostigla je 76,85 dolara po barelu, dok je cena zlata porasla na preko 2.500 dolara po unci, dok su druge robe kao što su nikl i aluminijum zabeležile padove zbog briga o globalnoj potražnji.

Ova nestabilnost tržišta se događa u trenutku kada centralne banke širom sveta preduzimaju različite mere. Japan je povećao kamatne stope, Fed je zadržao trenutnu politiku, dok je Banka Engleske smanjila svoju ključnu kamatnu stopu. Zabrinutost raste da će visoke kamatne stope dugoročno potisnuti privredni rast, a potreba za dodatnim stimulansima ostaje velika.