Tojota će platiti 60 miliona dolara za nezakonito davanje zajmova

Tojota će platiti 60 miliona dolara za nezakonito davanje zajmova

Tojotina američka jedinica za finansiranje automobila platiće 60 miliona dolara kazni i restitucije kako bi namirila optužbe američkog regulatora koji je nezakonito sprečio zajmoprimce da otkažu pakete proizvoda koji su povećali njihove mesečne otplate kredita za automobile.

Biro za finansijsku zaštitu potrošača u ponedeljak je saopštio da će Toiota Motor Credit platiti 12 miliona dolara građanske kazne i 48 miliona dolara oštećenim potrošačima.

Toiota Motor Credit obezbeđuje finansiranje za ljude koji kupuju vozila u Toiotinim zastupnicima.

Takođe nudi proizvode, obično po ceni od 700 do 2.500 dolara po zajmu, koji nude zaštitu kada su vozila ukradena, oštećena ili zahtevaju delove i servis nakon isteka garancije, i kada zajmoprimci umru ili postanu invalidi.

Prema CFPB-u, hiljade potrošača se žalilo Toioti Motor Credit-u da su dileri lagali o tome da li su ovi proizvodi obavezni, ili su požurili sa papirologijom da ne bi shvatili koliko plaćaju.

Regulatorni organ je rekao da je Toiota Motor Credit tada učinio „izuzetno glomaznim“ otkazivanje paketa, nije uspeo da obezbedi povraćaj novca potrošačima koji jesu otkazali, i ocrnio kreditne izveštaje lažnim tvrdnjama da su zajmoprimci propustili plaćanja.

Toiota Motor Credit nije priznala ili poricala odgovornost u pristanku na namirenje. Nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.