Berza kriptovaluta Binance planirala da izbegne kontrolu

Berza kriptovaluta Binance planirala da izbegne kontrolu

Binance, jedna od najvećih svetskih berzi kriptovaluta, razvila je plan da izbegne pretnju krivičnog gonjenja od strane američkih vlasti pošto je osnovala američki entitet 2019. godine, izvestio je u nedelju Volstrit žurnal.

Svaka tužba američkih regulatora, koji su nagovestili nadolazeći udar na neregulisane ofšor kripto igrače, bila bi poput „nuklearnog pada“ za Binanceov posao i njegove službenike, rekao je VSJ, pozivajući se na upozorenje izvršnog direktora Binance kolegama u privatnom razgovoru 2019.

Izveštaj je zasnovan na porukama i dokumentima od 2018. do 2020. koje je pregledao Volstrit žurnal.

Binance, osnovan 2017., i Binance.US su više isprepleteni nego što su kompanije otkrile, mešajući osoblje i finansije i dele povezano lice koje je kupovalo i prodavalo kriptovalute, navodi se u izveštaju.

Napominje da je Binance.com uglavnom poslovao iz čvorišta u Kini i Japanu, ali je petina njegovih klijenata bila smeštena u Sjedinjenim Državama. Binance.US se nalazi u San Francisku.

Binance programeri u Kini održavali su softverski kod koji je podržavao digitalne novčanike korisnika Binance.US, potencijalno dajući Binance-u pristup podacima o američkim klijentima, izvestio je VSJ.

Od 2020. godine Ministarstvo pravde i Komisija za hartije od vrednosti istražuje odnos Binance sa Binance.US, navodi se u izveštaju, pozivajući se na sudske pozive i ljude koji su upoznati sa tim. Ako američki regulatori utvrde da Binance ima kontrolu nad svojim entitetom u SAD, mogli bi da traže moć da kontrolišu celokupno poslovanje Binance.

Binance, Binance.US, SEC i DOJ nisu odmah odgovorili na Rojtersove zahteve za komentar.

Binance je pod pojačanim nadzorom pošto su tri američka senatora ove nedelje zatražila od džinovske berze kriptovaluta i Binance.US informacije o njihovoj usklađenosti sa propisima i finansijama.

Rojters je izvestio da je Binance.US stvorena kao de fakto podružnica 2019. da bi odvukla kontrolu američkih regulatora od Binance.com.