Svetske cene pirinča blizu 15-godišnjih maksimuma

Svetske cene pirinča blizu 15-godišnjih maksimuma

Cene pirinča dostigle su najviši nivo u skoro 15 godina usred sve veće zabrinutosti oko globalnih zaliha nakon što je najveći izvoznik Indija ograničio isporuke. Nepovoljni vremenski uslovi u jugoistočnoj Aziji mogli bi dodatno uticati na proizvodnju useva.

Prema podacima Udruženja izvoznika tajlandskog pirinča, cena tajlandskog belog 5% lomljenog pirinča, azijskog standarda, skočila je na 648 dolara po toni, što je najviši nivo od oktobra 2008.

Nagli porast dolazi nakon što je vodeći svetski izvoznik pirinča, Indija, krajem jula najavio ograničenja na isporuke belog pirinča koji nije basmati. Indijska vlada je objasnila ovaj potez kao pokušaj da smiri domaće cene pirinča, koje su porasle za više od 30% od oktobra 2022. Međutim, zabrana je izazvala zabrinutost zbog dalje inflacije na globalnim tržištima hrane, jer je pirinač od vitalnog značaja za ishranu milijardi ljudi u Aziji i Africi.

Najnovija pretnja zalihama pirinča dolazi sa Tajlanda, drugog po veličini otpremnika na svetu, gde vlasti ohrabruju poljoprivrednike da pređu na useve kojima je potrebno manje vode jer se zemlja sprema za sušnije uslove sa početkom El Nina. Ciklični klimatski obrazac ima tendenciju da donese smanjenje padavina u jugoistočnu Aziju i druga područja, sa negativnim uticajem na useve.

Prethodni El Nino tokom plodne godine 2015/16 smanjio je površine pirinča na Tajlandu i smanjio proizvodnju pirinča za 16%, pokazuju podaci. Ukupne padavine ove godine u regionima u kojima se uzgaja pirinač su 23% ispod prošlogodišnjih nivoa, iako su i dalje blizu desetogodišnjeg proseka, prema Gro bazi podataka.

U prvih sedam meseci ove godine, Tajland je isporučio 4,8 miliona metričkih tona useva, sa mesečnim izvozom od 700.000 do 800.000 tona, prema Charoen Laothamatas, predsedniku Tajlandskog udruženja izvoznika pirinča. On je izvestio da je prošlogodišnji izvoz pirinča iznosio 7,71 miliona tona.

„Svetsko tržište je veoma turbulentno zbog špekulacija na svakom tržištu, što utiče na zemlje koje nemaju akcije“, rekao je Laothamatas na brifingu za novinare prošle nedelje, a citira Rojters.