Svetska banka revidira prognozu ruskog BDP-a

Svetska banka revidira prognozu ruskog BDP-a

Ruska ekonomija posluje znatno bolje nego što se očekivalo, prema najnovijem izveštaju Svetske banke, koji predviđa pad BDP-a od 0,2% u 2023. To je značajno poboljšanje u odnosu na prognozu smanjenja od 3,3% u januarskim prognozama.

U svom izveštaju o ekonomiji za Evropu i centralnu Aziju, objavljenom u četvrtak, Svetska banka je izvestila da je ruska privreda u 2022. godini pala za samo 2,1 odsto zbog strogih sankcija.

Prema izveštaju, nakon naglog pada u drugom kvartalu 2022, podstaknutog uvođenjem zapadnih sankcija, ekonomska aktivnost se stabilizovala u drugoj polovini godine, radeći „znatno bolje nego što se očekivalo“. Smanjenje je izazvano padom izvoza, potrošnje domaćinstava usled pada realnih prihoda, migracije prema inostranstvu i ograničenog uvoza, između ostalog, navodi se u izveštaju.

Na strani ponude, rast je podržala poljoprivreda (6,6% međugodišnje), uz rekordno visok rod žitarica, građevinarstvo (5%), finansijski sektor (2,8%) i proizvodnja ulja (2,1%). ).

U 2022. godini, ruska vlada je dala fiskalni podsticaj u iznosu od 4,2% BDP-a, povećavajući socijalna davanja i dajući subvencionisane kredite i poreske olakšice firmama, navodi se u izveštaju. Budžet je navodno zabeležio deficit od 2,2 odsto BDP-a, u poređenju sa malim suficitom u 2021.

„Zamah veći od očekivanog od 2022. i umerenije nego što se očekivalo smanjenje sirove nafte i naftnih derivata u 2023. znače da se očekuje da će se privreda ove godine smanjiti za samo 0,2 odsto“, navodi se u izveštaju.

Očekuje se da će prosečna godišnja inflacija CPI pasti na 6,0% u 2023, prema podacima banke, kako se „šok cena posle sankcija pomeri na osnovnu liniju“, a zatim postepeno pada na cilj ruske centralne banke od 4% u 2025.

„Očekuje se umeren rast od 1,2% i 0,8% 2024. i 2025. godine, pošto se ekonomija stabilizuje od šoka sankcija i vidi delimičan oporavak investicija i izvoza.

Izveštaj je takođe ukazao da se očekuje da će siromaštvo u Rusiji polako opadati između 2023. i 2025., ako uopšte bude, ali „pogoršanje uslova bi lako moglo da preokrene ovaj trend“.