Svetska banka predviđa da će ukrajinski BDP ove godine porasti za 3,2 odsto

Svetska banka predviđa da će ukrajinski BDP ove godine porasti za 3,2 odsto

Svetska banka predviđa da će ukrajinska ekonomija zabeležiti rast od 3,2 odsto tokom ove godine, dok se očekuje da će rast iznositi 6,5 odsto do 2025. godine. Ovi podaci su objavljeni u saopštenju banke koje je preneo Ukrinform. Prema informacijama Svetske banke, rast bruto domaćeg proizvoda Ukrajine u 2023. godini iznosio je 4,8 odsto.

U analizi se ističe da je istočna Evropa ponovo ostvarila pozitivan ekonomski rast, a Ukrajina je zabeležila povećanje od 4,8 odsto. Ipak, uprkos ovom rastu, proizvodnja u Ukrajini ostala je 30 odsto ispod nivoa pre invazije.

Predviđa se da će rast ukrajinske ekonomije iznositi 3,2 odsto tokom ove godine i dostići 6,5 odsto do 2025. godine, što je najviša prognozirana stopa rasta za region Evrope i Centralne Azije. U dokumentu se upozorava na geopolitičke rizike u regionu, uključujući moguću eskalaciju invazije Ruske Federacije na Ukrajinu, koji bi mogli dodatno pogoršati već velike ljudske i ekonomske gubitke. Takođe se navodi da bi inflacija iznad očekivane mogla zadržati strožu monetarnu politiku u dužem periodu.

Prema informacijama Ukrinforma, Ukrajina je dobila 1,34 milijarde dolara kao dodatno finansiranje u okviru projekta Svetske banke koji se odnosi na javne rashode za održivost administrativnih kapaciteta u zemlji.