Svetska banka odobrila zajam od milijardu dolara za pomoć energetskom sektoru Južne Afrike

Svetska banka odobrila zajam od milijardu dolara za pomoć energetskom sektoru Južne Afrike

Svetska banka je u sredu odobrila zajam od milijardu dolara Južnoj Africi kako bi joj pomogla da reši energetsku krizu koja je ove godine dostigla vrhunac sa najgorim nestankom struje u zemlji. Energetski problem je primorao zemlju da se osloni na svoje visoko zagađujuće elektrane na ugalj, piše AP.

Južna Afrika je mesecima iskusila planirane, neprekidne nestanke struje zbog problema sa generisanjem dovoljno struje za svojih 62 miliona ljudi. Državna elektroenergetska kompanija Eskom proizvodi oko 80% električne energije u zemlji preko svojih stanica na ugalj, ali one nisu uspele da zadovolje potražnju zbog lošeg upravljanja, korupcije i redovnih kvarova.

Predanost Južne Afrike njenim ciljevima klimatskim promenama je u opasnosti da bude kratkoročno pogođena, a predsednik Siril Ramafosa je u aprilu najavio da bi mogla da odloži zatvaranje nekih svojih stanica na ugalj zbog problema sa snabdevanjem električnom energijom.

„Zajam podržava značajan i strateški odgovor na tekuću energetsku krizu u Južnoj Africi i cilj zemlje da pređe na pravednu ekonomiju sa niskom emisijom ugljenika“, saopštila je Svetska banka.

Dok Afrika najmanje doprinosi klimatskim promenama i najviše je pogođen kontinent, Južna Afrika je najnaprednija ekonomija Afrike i 16. najveći emiter gasova staklene bašte u svetu. To je 45. po glavi stanovnika na osnovu podataka iz 2019, prema Climate Watch-u.

Južnoafrička vlada je saopštila da joj je potrebno skoro 80 ​​milijardi dolara u narednih pet godina da finansira prelazak na zelenije izvore energije.

Već je primio kredit od 439,5 miliona dolara od Svetske banke za pomoć u pretvaranju bivše elektrane u dobavljača obnovljive energije. Termoelektrana Komati je povučena prošle godine, ali njena priča je primer kako je zemljama u razvoju očajnički potreban novac da finansiraju prelazak na zelenije izvore energije kako bi pomogle u ispunjavanju ciljeva klimatskih promena.

Svetska banka je pozvana da obezbedi više sredstava za afričke zemlje koje se suočavaju sa klimatskim promenama i drugim problemima.