Svetska banka izdala sumornu ekonomsku prognozu

Svetska banka izdala sumornu ekonomsku prognozu

Globalna ekonomija se suočava sa slabim rastom i visokom inflacijom, navodi se u izveštaju.

Svetska banka (SB) smanjila je svoju projekciju globalnog rasta za ovu godinu sa 4,1% na 2,9%, upozoravajući da će se mnoge zemlje verovatno suočiti sa recesijom.

„Usred rata u Ukrajini, rastuće inflacije i rasta kamatnih stopa, očekuje se da će globalni ekonomski rast opasti 2022. godine“, navodi se u saopštenju za javnost od utorka.

„Nekoliko godina iznadprosečne inflacije i ispodprosečnog rasta sada je verovatno, sa potencijalno destabilizujućim posledicama po privrede sa niskim i srednjim dohotkom. To je fenomen – stagflacija – kakav svet nije video od 1970-ih.“

Prema rečima predsednika Svetske banke Dejvida Malpasa, „za mnoge zemlje će recesiju biti teško izbeći“.

Institucija je saopštila da će nakon prepolovljenja sa 5,7% u 2021., rast biti zaglavljen na 3% i 2023. i 2024. jer je sukob između Rusije i Ukrajine uticao na investicije i trgovinu, zaostala potražnja zbog pandemije je izbledela, a politička podrška je povučena. .

Izveštaj je naglasio da je usporavanje rasta između 2021. i 2024. na putu da bude dvostruko veće od perioda između 1976. i 1979. Oporavak od stagflacije iz 1970-ih zahtevao je strmoglavo povećanje kamatnih stopa na Zapadu, navodi se u izveštaju. One su „igrale istaknutu ulogu u pokretanju niza finansijskih kriza na tržištima u razvoju i ekonomijama u razvoju“.

Prema izveštaju, i bogate i siromašne zemlje bile bi pogođene usporavanjem rasta, ali su najugroženije zemlje u razvoju i tržišne ekonomije u nastajanju. Predviđeno je da će rast u razvijenim ekonomijama ove godine opasti sa 5,1% na 2,6%, dok se u zemljama u razvoju i zemljama u razvoju očekuje pad sa 6,6% na 3,4%.

„Nešto više od dve godine nakon što je Covid-19 izazvao najdublju globalnu recesiju od Drugog svetskog rata, svetska ekonomija je ponovo u opasnosti… Čak i ako se izbegne globalna recesija, bol od stagflacije mogao bi da traje nekoliko godina – osim ako se ne povećaju ponude pokrenut“, navodi se u izveštaju.