Svetska banka imenovala novog direktora za Ukrajinu i Moldaviju

Svetska banka imenovala novog direktora za Ukrajinu i Moldaviju

Novi direktor Svetske banke za Ukrajinu i Moldaviju, Bob Saum, preuzima odgovornost za vođenje angažmana Banke sa vladama, zainteresovanim stranama i partnerima u tim zemljama. Saum će nadgledati isporuku portfelja i proizvoda znanja, te tesno sarađivati sa IFC-om i MIGA-om kako bi unapredio saradnju sa privatnim sektorom. On ističe važnost podrške Ukrajini tokom trenutnog razornog perioda usled ruske invazije.

Bob Saum, američki državljanin, sa dugogodišnjim iskustvom u Svetskoj banci, prethodno je bio glavni direktor za finansijsko upravljanje i direktor operativne politike u Vašingtonu. Njegovi zadaci su obuhvatali podršku zemljama širom sveta u nabavci vakcina i implementaciji projekata vrednih milijarde dolara. Saum je nasledio Arupa Banerdžiju na poziciji regionalnog direktora za istočnu Evropu.

Pored toga, Kevin Tomlinson je imenovan za menadžera operacija za istočnu Evropu sa sedištem u Kijevu. Američki državljanin sa prethodnim iskustvom u regionu Južne Azije, Tomlinson će se fokusirati na društvenu održivost i inkluziju. Pre pridruživanja Svetskoj banci, Tomlinson je služio u američkoj mornarici.

Svetska banka je do sada obezbedila značajna sredstva Ukrajini kako bi podržala hitne potrebe zemlje, uključujući finansijsku pomoć i donacije od strane međunarodnih partnera.