Švajcarski analitičar: Naftni embargo EU može koristiti Rusiji

Švajcarski analitičar: Naftni embargo EU može koristiti Rusiji

Zabrana uvoza ruske nafte koju su predložile vlasti EU samo će povećati prihode Moskve od nafte, smatra Norbert Ruker, šef ekonomije i istraživanja sledeće generacije u švajcarskom menadžeru bogatstva Julijusu Beru.

Uticaj zabrane na Rusiju je „sporan“, rekao je analitičar u intervjuu za švajcarske novine 20 Minuten, dodajući da bi EU mogla da ima bolje alternative za slabljenje Rusije, kao što su kaznene tarife.

Ranije ove nedelje, Evropska unija je predstavila plan za zabranu uvoza ruske nafte za svih svojih 27 zemalja članica. Ova mera, koja bi trebalo da pogodi ruske nacionalne finansije, dolazi kao deo kampanje sankcija bez presedana koju je Zapad pokrenuo protiv Moskve zbog njene vojne operacije u Ukrajini.

„Sada je veliko pitanje da li Zapad vrši pritisak na Kinu i Indiju; onda bi embargo imao mnogo veći efekat“, rekao je Ruker i dodao da bi takav korak otežao energetski bogatoj Rusiji da pronađe kupce za svoju naftu širom sveta.

Prema ekspertu, očekuje se da će zabrana dodatno naduvati svetske cene sirove nafte, koje su u jednom trenutku u martu skočile na 120 dolara po barelu, pomažući Rusiji pogođenoj sankcijama da poveća svoje prihode od nafte.

„Embargo utiče na Švajcarsku samo indirektno“, rekao je Ruker, dodajući da ta zemlja većinu svoje nafte dobija iz evropskih rafinerija koje su već podržale prelazak na alternative.

„Međutim, dalji rast cena nafte usled embarga osetio bi se i u Švajcarskoj“, dodao je on.