Švajcarska ukida oslobađanje od poreza na električne automobile

Švajcarska ukida oslobađanje od poreza na električne automobile

Švajcarska je u sredu ukinula poresko oslobođenje za uvoz električnih automobila, čije je sve veće prisustvo na švajcarskim putevima smanjilo poreske prihode.

Savezna vlada je u saopštenju navela da će električni automobili od 1. januara biti podložni istim uvoznim carinama od četiri odsto uvedene na vozila na tradicionalna goriva.

E-vozila su bila oslobođena poreza od njegovog uvođenja 1997. godine.

Vlada je tada želela da stvori podsticaje za korišćenje električnih automobila.

Ali kaže se da se „situacija sada značajno promenila“.

„Savezno veće smatra da oslobađanje od plaćanja carine kao podsticaj više nije neophodno, s obzirom na nagli porast udela e-vozila u ukupnom uvozu automobila i konvergenciju cena“, navodi se u saopštenju.

Između 2018. i 2022. godišnji uvoz e-vozila skočio je skoro šest puta, sa oko 8.000 na više od 45.000 vozila.

U prvoj polovini 2023. uvezeno je oko 30.400 e-vozila, što je povećanje od 66 odsto u odnosu na isti period godinu dana ranije, navodi se u saopštenju.

Ovo dramatično povećanje znači da su e-vozila činila skoro četvrtinu ukupnog uvoza u prvoj polovini ove godine, sa 16 odsto u prvoj polovini 2022.

„Ovo povećanje dovelo je do značajnog smanjenja prihoda od dažbina za automobile“, saopštila je vlada.

Za celu 2022. poreski manjak je iznosio oko 78 miliona švajcarskih franaka (89 miliona dolara), a ove godine se očekuje da će manjak porasti na 100-150 miliona švajcarskih franaka, navodi se u saopštenju.

Da je izuzeće nastavljeno, procenjuje se da bi kumulativni poreski manjak za godine od 2024. do 2030. bio između dve i tri milijarde franaka.

„Postavljajući e-vozila podložnim carinama za automobile, Savezno veće deluje da nadoknadi ovaj nedostatak“, navodi se u saopštenju.

Vlada je takođe istakla procenu industrije da će troškovi proizvodnje e-vozila biti u skladu sa proizvodnjom vozila na fosilna goriva do 2025. godine.

„Zbog toga bi trebalo da bude moguće postići profitnu maržu u budućnosti, bez povećanja cena za potrošače i bez državnih subvencija“, navodi se u saopštenju.