Švajcarska centralna banka planira povećanje kamatne stope

Švajcarska centralna banka planira povećanje kamatne stope

Švajcarska narodna banka trenutno planira da podigne kamatne stope za 50 ili 75 baznih poena u svom sledećem zakazanom saopštenju o monetarnoj politici u septembru, izvestio je u subotu švajcarski list, pozivajući se na jednu ili više osoba koje su umešane u materija, prenosi Rojters.

Centralna banka je prošlog meseca podigla referentnu kamatnu stopu prvi put u 15 godina, a predsednik Tomas Džordan je ubrzo nakon toga rekao da stalni inflatorni pritisak znači da će verovatno biti potrebno dalje pooštravanje.

Podaci objavljeni prošle nedelje pokazuju da je švajcarska inflacija u junu dostigla 29-godišnji maksimum od 3,4%, više nego što su očekivali ekonomisti i prvi put da je premašila 3% od 2008. To je peti mesec zaredom da je inflacija iznad Ciljni opseg SNB-a od 0-2%.

List Schveiz am Vochenende navodi da centralna banka planira povećanje kamatne stope od 50 baznih poena na 0,25% sa -0,25% na svom sledećem zakazanom saopštenju o monetarnoj politici 22. septembra, iako bi se situacija mogla promeniti od sada do tada. U njemu se navodi jedna ili više neidentifikovanih osoba koje su umešane u stvar.

U slučaju daljeg rasta inflacije moguće je povećanje stope od 75 baznih poena, dodaje se.

Neki analitičari kažu da bi SNB mogao da podigne stope pre 22. septembra, bliže planiranom povećanju kamatne stope Evropske centralne banke na sastanku Upravnog saveta u četvrtak.

Upitan o izveštaju, portparol SNB-a je rekao da ne komentariše spekulacije.