Sudija odbacuje pokušaj da se zaustavi plan oprosta studentskog kredita

Sudija odbacuje pokušaj da se zaustavi plan oprosta studentskog kredita

Savezni sudija u Sent Luisu u četvrtak je odbacio pokušaj šest država predvođenih republikancima da blokiraju plan Bajdenove administracije da se desetinama miliona Amerikanaca oprosti dug studentskih zajmova.

Američki okružni sudija Henri Odri napisao je da zato što šest država – Nebraska, Misuri, Arkanzas, Ajova, Kanzas i Južna Karolina – nisu uspele da potvrde da imaju status, „Sud nema nadležnost da sasluša ovaj slučaj“.

Suzan Gejdž, portparolka državnog tužioca Nebraske Daga Petersona, rekla je da će se države žaliti. Ona je u izjavi rekla da države „i dalje veruju da zaista imaju status da pokrenu svoje važne pravne izazove“.

Predsednik Demokratske stranke Džo Bajden najavio je u avgustu da će njegova administracija ukinuti dug za obrazovanje do 20.000 dolara za ogroman broj zajmoprimaca. Saopštenje je odmah postalo glavno političko pitanje uoči novembarskih izbora na sredini mandata.

Tužba država je među nekoliko koje su podnete. Ranije u četvrtak, sudija Vrhovnog suda Ejmi Koni Baret odbacila je žalbu grupe poreskih obveznika u Viskonsinu koja je tražila da zaustavi program otpisa duga.

Baret, koji nadgleda hitne žalbe iz Viskonsina i susednih država, nije komentarisao odbijanje žalbe Udruženja poreskih obveznika okruga Braun. Grupa je u svom podnesku Vrhovnog suda napisala da joj je potreban hitan nalog jer bi administracija mogla početi da otpisuje neizmireni studentski dug već u nedelju.

U tužbi koju su pokrenule države, advokati administracije rekli su da Ministarstvo obrazovanja ima „široka ovlašćenja da upravlja saveznim programima finansijske pomoći studentima“. U sudskom podnesku se navodi da Zakon o mogućnostima pomoći u visokom obrazovanju za studente iz 2003. godine, ili zakon HEROES, dozvoljava sekretaru za obrazovanje da se odrekne ili izmeni uslove saveznih studentskih zajmova u vreme rata ili vanredne situacije.

Kancelarija za budžet Kongresa saopštila je da će program koštati oko 400 milijardi dolara u naredne tri decenije. Džejms Kembel, advokat iz kancelarije državnog tužioca Nebraske, rekao je Odriju na saslušanju 12. oktobra da administracija deluje van svojih ovlašćenja na način koji će države koštati milione dolara.

Plan bi ukinuo dug za studentski zajam od 10.000 dolara za one koji zarađuju manje od 125.000 dolara ili domaćinstva sa manje od 250.000 dolara prihoda. Primaoci Pell Grant-a, koji obično pokazuju veću finansijsku potrebu, dobiće dodatnih 10.000 dolara oproštenog duga.

Konzervativni advokati, republikanski poslanici i grupe orijentisane na poslovanje su tvrdile da je Bajden prekoračio svoja ovlašćenja preduzimajući tako široku akciju bez saglasnosti Kongresa. Nazvali su to nepravednim davanjem vlade za relativno imućne ljude na račun poreskih obveznika koji nisu stekli visoko obrazovanje.

Kris Nuel, portparol državnog tužioca Misurija Erika Šmita, rekao je da će plan „nepravedno opteretiti porodice radničke klase još većim ekonomskim problemima“.

Mnogi demokratski poslanici koji se suočavaju sa teškim izborima za reizbor distancirali su se od plana.

Zakon o HEROJIMA donet je posle 11. septembra za pomoć pripadnicima vojske. Ministarstvo pravde kaže da zakon dozvoljava Bajdenu da smanji ili izbriše dug za studentski zajam tokom vanredne situacije u državi. Republikanci tvrde da administracija pogrešno tumači zakon, delimično zato što se pandemija više ne kvalifikuje kao vanredno stanje u zemlji.

Advokat Ministarstva pravde Brajan Neter rekao je Otriju da posledice pandemije COVID-19 i dalje talasaju. On je rekao da su neplaćanja studentskih kredita naglo porasla u poslednje 2 1/2 godine.

Otkazivanje se odnosi na savezne studentske kredite koji se koriste za pohađanje osnovnih i postdiplomskih škola, zajedno sa zajmovima Parent Plus. Trenutni studenti se kvalifikuju ako su im krediti isplaćeni pre 1. jula.

Plan čini 43 miliona zajmoprimaca kvalifikovanim za neki oprost duga, sa 20 miliona kojima bi dug mogao u potpunosti da se izbriše, navodi administracija.