Stopa inflacije u Argentini od 95%, najveća od 1991

Stopa inflacije u Argentini od 95%, najveća od 1991

BUENOS AJRES – Godišnja inflacija u Argentini dostigla je najvišu stopu u više od 30 godina prošlog meseca, pošto su se cene skoro udvostručile u odnosu na pre godinu dana, pokazali su zvanični podaci objavljeni u četvrtak, što dodatno narušava opadajuću kupovnu moć potrošača, prenosi Rojters.

U decembru su potrošačke cene skočile za 5,1% na mesečnom nivou, prema podacima nacionalne statističke agencije INDEC, dok je inflacija u poslednjih 12 meseci do decembra dostigla 94,8% u bolesnoj ekonomiji južnoameričke zemlje.

Godišnja stopa označava najbrži rast cena u više od tri decenije, ili od 1991, prema INDEC-u.

Argentina se bori sa jednom od najvećih stopa inflacije u svetu, jer rastuće cene koče rast i primoravaju prodavce da stalno ažuriraju cene.

„Novac nije dovoljan, plate nisu dovoljne, inflacija raste, a godinu smo već započeli povećanjem cena autobuskih karata, odeće, hrane“, rekla je Grizelda Mele, samozaposlena radnica, dok je kupovala.

U nedavnom intervjuu, ministar ekonomije Serđo Masa je predvideo da decembarska inflacija neće preći 5%, dodajući da bi mesečna povećanja trebalo da se smanje na oko 3% do aprila.

Cene voća i povrća su tokom decembra pokazivale trend rasta, dok su cene mesa usporile, rekao je Lucio Garaj Mendez, ekonomista konsultantske kuće EcoGo.

„To je psihološki faktor koji vas iscrpljuje jer… plate ne rastu kao što raste inflacija“, rekao je Aurelio Narvaja, 41-godišnji učitelj.

Iako mnogi ekonomisti očekuju da će mesečna inflacija ostati u skladu sa porastom u decembru, faktori van ekonomskog pada zemlje ili ograničenja cena koje je postavila vlada i dalje predstavljaju povišene rizike.

Isaias Marini, ekonomista konsultantske kuće Econvievs, ukazuje na oskudnu čvrstu valutu kao jedan od takvih faktora.

„Nedostatak (američkih) dolara može da se pretvori u dalju eskalaciju paralelnih (tržišnih) dolara“, rekao je on, „što bi dovelo do veće inflacije“.