STO prepolovila prognozu rasta globalne trgovine

STO prepolovila prognozu rasta globalne trgovine

Svetska trgovinska organizacija (STO) smanjila je prognozu rasta globalne trgovine za 2022. zbog ruske vojne operacije u Ukrajini i njenih neposrednih posledica – sankcija Rusiji.

Iako je ranije postavljeno na 4,7%, prognoza globalnog rasta je skoro prepolovljena ove nedelje na 2,5% zbog „uticaja rata i srodnih politika“, rekao je generalni direktor STO, dr Ngozi Okonjo-Ivela, za BBC.

Prema rečima zvaničnika, dok Rusija i Ukrajina čine samo oko 2,5 odsto svetskog izvoza robe, one su „veoma, veoma značajne u određenim sektorima“. Na primer, dve zemlje se tradicionalno nazivaju svetskom korpom za hleb, jer su glavni izvoznici žitarica, posebno pšenice i kukuruza.

Okonjo-Ivela predviđa da će globalna ekonomija „pretrpeti ozbiljne posledice“, pri čemu će siromašnije države verovatno najviše patiti od „ograničenja u snabdevanju hranom“ povezanih sa Ukrajinom, što bi neizbežno dovelo do povećanja cena.
SAD upozoravaju na glad PROČITAJTE JOŠ: SAD upozoravaju na glad

„Brinem se što imamo krizu sa hranom koja se sprema… Zaista sam zabrinut zbog nadolazeće gladi, posebno u siromašnim zemljama koje to najmanje mogu da priušte“, rekao je zvaničnik.

Prema Afričkoj razvojnoj banci, mnoge afričke nacije su videle porast cena hrane za 20 do 50 odsto u poslednjih mesec dana.

Osim hrane, u poslednjih pet nedelja porasli su i troškovi drugih proizvoda, a tržišni igrači su zabrinuti da će ekonomske sankcije sa kojima se Rusija suočava dovesti do poremećaja u snabdevanju. Metali, đubriva i energenti su dostigli rekordne vrednosti od početka operacije u Ukrajini. Ovo je samo dodalo probleme izazvane pandemijom Covid-19, koji uključuju probleme u lancu snabdevanja i inflaciju. Šef STO kaže da se situacija verovatno neće poboljšati u bliskoj budućnosti.

„Kratkoročno i srednjeročno, mislim da ćemo videti nastavak ovih inflatornih pritisaka“, rekla je ona.