Spora globalna potražnja predstavlja veliku pretnju trgovini

Spora globalna potražnja predstavlja veliku pretnju trgovini

Potražnja za robom proizvedenom u Kini stalno opada kako globalna ekonomija usporava, izjavio je u utorak zamenik ministra trgovine Vang Šouen. On je dodao da nacija i dalje predviđa povećanje spoljne trgovine u drugoj polovini 2022. godine.

„Usporavanje spoljne tražnje najveća je neizvesnost sa kojom se suočava kineska trgovina“, rekao je Vang na konferenciji za novinare u Pekingu. „Naše kompanije prijavljuju smanjenje narudžbi, jer potražnja sa velikih tržišta opada.

Rastuća inflacija širom sveta – zajedno sa drugim vetrovima koji potiskuju globalnu tražnju – povlači izvozni bum koji je podstakao kinesku ekonomiju tokom pandemije Covid-19.

Inozemna prodaja kineske robe u američkim dolarima porasla je za skromnih 7,1 odsto u avgustu, što predstavlja najslabiji tempo rasta od aprila, kada je blokada u Šangaju poremetila trgovinsku aktivnost. U međuvremenu, troškovi isporuke su navodno pali na najniži nivo u više od dve godine, jer globalna ekonomija i dalje zapanjuje.

Kina će definitivno ostvariti rast spoljne trgovine u poslednjih šest meseci 2022. godine, rekao je Vang, koji je upozorio da je ekonomsko usporavanje u SAD i Evropi glavna prepreka.

Prema Vangu, velika inflacija među najvećim ekonomijama je smanjila potrošnju dobara, dok su mnoge prekookeanske korporacije ostale sa visokim zalihama koje još treba da istovare, što je štetilo novim porudžbinama. Zvaničnik je takođe primetio da potražnja za opremom za rad od kuće koju je podstakla pandemija opada.

Takođe je rekao da je Peking preduzeo nekoliko koraka da obezbedi trgovinu, uključujući prošlomesečni veliki stimulativni paket i podršku kompanijama za prekograničnu e-trgovinu da grade skladišta u inostranstvu. Štaviše, rekao je Vang, brz rast u nekim sektorima, uključujući vozila i solarne baterije, takođe je pokazao dobru osnovu zemlje u trgovini.