Šolc je obećao brzu reviziju budžeta zbog krize potrošnje

Šolc je obećao brzu reviziju budžeta zbog krize potrošnje

Nemački kancelar Olaf Šolc obećao je da će završiti rad na budžetu za 2024. do kraja ove godine nakon što je „rupa“ od 60 milijardi evra omela planove vlade da poveća potrošnju, piše „Evropska istina”.

On je rekao da će vlada zatražiti od Bundestaga da ukine nemačku takozvanu „kočnicu duga“, koja ograničava strukturni budžetski deficit na nivo koji je ekvivalentan 0,35 odsto bruto domaćeg proizvoda, kako bi dobila pomoć planiranu za ovu godinu.

„Brzo ćemo detaljno razmotriti budžet za sledeću godinu, ali sa dužnim oprezom“, rekao je Šolc na Tviteru (X).

U međuvremenu, ministar finansija Kristijan Lindner bio je manje uveren u mogućnost usvajanja budžeta za 2024. ove godine, rekavši da ostaje da se vidi jer vlada ima „veoma ambicioznu mapu puta“.

Da bi podržao industriju, Lindne je isključio povećanje poreza i rekao da će uštede morati da se pronađu negde drugde, potkrepljene reformom socijalne zaštite. Planira da ukine samonametnuta ograničenja zaduživanja i sledeće nedelje predstavi rebalans budžeta za 2023. godinu.

Izvor iz vlade Rojtersa rekao je da će dogovor o budžetu verovatno biti lakši sredinom decembra nakon što tri vladajuće koalicione stranke – Zeleni, Socijaldemokrate i Slobodne demokrate – održe partijske konferencije.

Nakon što je nemački Ustavni sud zabranio da se neiskorišćena sredstva za hitne slučajeve od pandemije preusmeravaju na zelene inicijative i podršku industriji, u nemačkom nacrtu budžeta za 2024. stvorena je rupa od 60 milijardi evra, što je usporilo njegovo usvajanje.

Koalicija nemačkog kancelara Olafa Šolca odložila je u sredu na neodređeno vreme razgovore o budžetu za 2024. dok pokušava da pronađe izlaz iz krize izazvane „rupom“ u finansijama od 60 milijardi evra.

Kao rezultat toga, skoro svaka stavka rashoda koja još nije bila zvanično odobrena ostala je da visi u vazduhu. Među neizvesnostima je i pomoć Ukrajini. Vlada je planirala da udvostruči vojnu pomoć Kijevu na 8 milijardi evra sledeće godine, ali portparol ministarstva odbrane nije mogao da kaže da li će obećanje biti ispoštovano, pozivajući se na razgovore koji su u toku.

Nemačka ima najniži dug među zemljama G7, ali sećanja na to kako je štednja utrla put posleratnoj obnovi i cenu reintegracije dugovima opterećene bivše komunističke Istočne Nemačke stvorila su jedinstvenu političku kulturu nesklonu dugovima.