Septembarska inflacija evrozone blago revidirana naniže

Septembarska inflacija evrozone blago revidirana naniže

BRISEL – Potrošačka inflacija u evrozoni bila je neznatno niža u septembru nego što se ranije procenjivalo, pokazali su podaci u sredu, ali i dalje na rekordno visokom nivou, podvlačeći tržišna očekivanja o većem porastu kamatnih stopa pre kraja godine, preneo je Rojters.

Kancelarija za statistiku Evropske unije Evrostat saopštila je da su potrošačke cene u 19 zemalja koje dele evro porasle za 1,2 odsto na mesečnom nivou, uz rast od 9,9 odsto na godišnjem nivou, revidirajući svoju raniju procenu od 10 odsto na godišnjem nivou. .

Rast cena energije bio je odgovoran za 4,19 procentnih poena ukupnog međugodišnje čitanja, pri čemu je hrana dodala još 2,47 poena, a usluge 1,80 poena.

Bez promenljivih troškova neprerađene hrane i energije, ili onoga što Evropska centralna banka naziva baznom inflacijom, cene su porasle za 0,9% na mesečnom nivou uz rast od 6,0% na godišnjem nivou.

Još uža mera koja isključuje energiju, hranu, alkohol i duvan, a tržišta pažljivo prate pokazala je da su cene porasle za 1,0% na mesečnom nivou, što je povećanje od 4,8% u odnosu na prethodnu godinu.

ECB želi da zadrži inflaciju na 2% i podiže kamatne stope kako bi obuzdala rast cena.

Mnoštvo kreatora politike je već iznelo argumente za još jedno povećanje stope od 75 baznih poena 27. oktobra nakon kombinovanih poteza od 125 baznih poena na dva sastanka, što je najbrži tempo pooštravanja politike ECB-a do sada.

Tržišta sada vide da se depozitna stopa od 0,75% povećava na oko 2% do kraja godine, a zatim na oko 3% sledećeg proleća pre nego što se izjednači.