Svetska banka: Zemlje zapadne Evrope treba da pomognu u finansiranju rekonstrukcije Ukrajine

Svetska banka: Zemlje zapadne Evrope treba da pomognu u finansiranju rekonstrukcije Ukrajine

Svetska banka je spremna da učini svoj deo u obnovi Ukrajine nakon razaranja ruske invazije, ali međunarodne finansijske institucije ne mogu same da snose iznose o kojima je reč i zemlje zapadne Evrope će morati da daju prilog, rekao je predsednik Svetske banke Dejvid Malpas u utorak, piše Rojters.

Malpas je, govoreći na prolećnim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, istakao da je Svetska banka igrala veliku ulogu u obnovi evropske industrije čelika posle Drugog svetskog rata i da bi mogla da igra sličnu ulogu u Ukrajini.

„Ali veličina je zastrašujuća“, rekao je on, navodeći nedavnu procenu da bi obnova ukrajinske ekonomije koštala 411 milijardi dolara, ili 2,6 puta više od očekivanog bruto domaćeg proizvoda 2022. godine. Broj, koji su izračunali Svetska banka, Ujedinjene nacije, Evropska komisija i Ukrajina, naglo je porastao u odnosu na procenu od 349 milijardi dolara objavljenu prošlog septembra.

Ukupne obaveze Svetske banke u 2022. godini iznosile su 75 milijardi dolara, što je povećanje od 50% u odnosu na prosek.

Evropska unija je imala velike sume finansiranja koje je moglo da se iskoristi, rekao je Malpas.

„Banka je spremna da odigra svoju ulogu u rekonstrukciji, ali moram da postavim očekivanja svetu da su suma za obnovu elektroenergetskog sektora, putnog sektora, železničkog sektora mnogo veća u odnosu na veličinu bilansa. listove međunarodnih finansijskih institucija“, rekao je on.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski će u sredu u virtuelnom govoru pozvati na nastavak podrške ratom razorenoj zemlji najvišim finansijskim zvaničnicima, kojima će se pridružiti premijer Denis Šmihal i ministar finansija Serhij Marčenko, koji lično prisustvuju sastancima.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen ponovila je u utorak obavezu Vašingtona da podržava Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno. Ona je rekla da će podrška Sjedinjenih Država i Evropske unije odvesti Ukrajinu do kraja godine, ali ako se rat nastavi, Vašington će morati da radi sa partnerima kako bi pružio potrebnu podršku.

Ona je istakla da je uspostavljena platforma sa više donatora za koordinaciju dugoročnog plana rekonstrukcije. Vašington je takođe izdvojio nešto novca za neposredne kratkoročne potrebe rekonstrukcije, uključujući ponovnu izgradnju svoje električne mreže.