Šef švedske centralne banke kaže da je moguće povećanje stope zbog inflacije

Šef švedske centralne banke kaže da je moguće povećanje stope zbog inflacije

Švedska centralna banka je možda potcenila inflatorni pritisak i verovatno će morati da ostane pri svojim prognozama o novom povećanju kamatnih stopa u aprilu, izjavio je u nedelju guverner Riksbanke Erik Tedin, prenosi Rojters.

Centralna banka je podigla stope na 3% sa 0% pre godinu dana i tek treba da obuzda inflaciju od 9,4%, što je znatno iznad ciljanih 2%. Povećala je referentnu stopu za 50 baznih poena u februaru i nagovestila je još jedno povećanje za 25 ili 50 baznih poena u aprilu.

„Može biti da je proces inflacije gori nego što smo mislili“, rekao je Erik Tedin za televiziju SVT.

Švedska inflacija je porasla u februaru. Dok je glavna inflacija od 9,4% bila u skladu sa prognozom Riksbanke, osnovni pritisci na cene – uklanjanje promenljivih cena energije – skočili su na 9,3% na godišnjem nivou, sa 8,7% u prethodnom mesecu i iznad prognoze Riksbanke od 8,0% .

Neki ekonomisti pozivaju Riksbanku da pauzira ciklus povećanja, tvrdeći da bi više stope mogle izbaciti iz koloseka švedsku ekonomiju osetljivu na kamatne stope i, u najgorem slučaju, izazvati finansijsku krizu.

Međutim, Thedeen je rekao da je glavni scenario ostao povećanje od 25 ili 50 baznih poena u aprilu i dodao da su ishodi inflacije od odluke o monetarnoj politici u februaru bili gori od očekivanog.

„U našim prognozama je da će se inflacija prilično brzo smanjiti. Problem je u tome što je to bilo u našim prognozama tokom cele 2022. godine i to tek treba da se desi“, rekao je Tidin.

Riksbanka će svoju sledeću odluku o monetarnoj politici objaviti 26. aprila.