Sankcije Moskvi su naštetile ranjivim nacijama

Sankcije Moskvi su naštetile ranjivim nacijama

Ubrzana inflacija u većini razvijenih zemalja nastala je kao rezultat neodgovornih postupaka zapadnih finansijskih vlasti tokom pandemije, pogoršanih kampanjom sankcija Moskvi, rekao je ruski ministar finansija Anton Siluanov.

„Razmere inflatornog pritiska su bez presedana u kontekstu poslednjih decenija“, rekao je ministar, govoreći na plenarnom sastanku Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta MMF-a.

„To je rezultat neodgovornog delovanja finansijskih vlasti zapadnih zemalja, od čega pati ceo svet, a pre svega najugroženije zemlje sa niskim nivoom prihoda“, dodao je on.

Prema Siluanovu, najnovije sankcije koje je Zapad uveo Rusiji pogoršavaju situaciju.

„Dinamika ubrzane energetske tranzicije takođe podstiče cene energije, pogoršavajući probleme siromaštva, bezbednosti hrane, dostupnosti energije“, rekao je ministar.

SAD i njihovi saveznici uveli su ekonomske kazne bez presedana za Rusiju kao odgovor na vojnu operaciju u Ukrajini. Za manje od dva meseca, zemlja je postala predmet preko 6.000 različitih ciljanih ograničenja. Rusija je glavni globalni izvoznik svih vrsta roba, uključujući energiju i žito.