SAD ukidaju Rusiji status tržišne ekonomije

SAD ukidaju Rusiji status tržišne ekonomije

VAŠINGTON – Sjedinjene Države više neće tretirati Rusiju kao zemlju tržišne ekonomije, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo trgovine, ukidajući status dodeljen pre dve decenije, preneo je Rojters.

Ministarstvo trgovine je saopštilo da je njegova analiza otkrila da je „velika“ uključenost vlade u rusku ekonomiju dovela do iskrivljenih cena i troškova, za koje je rekao da ne odražavaju tačno da li ruske kompanije prave cene za uvoz u Sjedinjene Države.

„Ova odluka daje Sjedinjenim Državama mogućnost da primene punu snagu američkog antidampinškog zakona kako bi se pozabavile poremećajima tržišta izazvanim sve većim mešanjem ruske vlade u njihovu ekonomiju“, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine.

Vašington je Rusiji dodelio status tržišne ekonomije 2002. godine, što je suštinski korak za prijem Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) 2012. godine.

Prošle godine je Američka privredna komora u Rusiji saopštila da će Moskva moći da ospori svaku odluku SAD da oduzme Rusiji status tržišne ekonomije u STO.

Međutim, odnosi Moskve sa Zapadom su se dramatično pogoršali od ruske invazije na Ukrajinu.

Sjedinjene Američke Države, zajedno sa drugim zapadnim zemljama, uvele su široke sankcije sa ciljem da ekonomski preseku Rusiju nakon što je Moskva poslala trupe u Ukrajinu u februaru u, kako naziva „specijalnom vojnom operacijom“.