SAD razmatraju novi fond kako bi sprečili depozite ako više banaka propadne

SAD razmatraju novi fond kako bi sprečili depozite ako više banaka propadne

Federalne rezerve SAD i Federalna korporacija za osiguranje depozita razmatraju stvaranje fonda koji bi omogućio regulatorima da zaustave više depozita u bankama koje su uletele u probleme usled kolapsa banke Silicijumske doline, izvestio je Blumberg njuz u subotu.

Regulatori su razgovarali o novom specijalnom vozilu u razgovorima sa rukovodiocima banaka i nadaju se da će takva mera umiriti štediše i pomoći u obuzdavanju panike, navodi se u izveštaju, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim.

Novo vozilo je deo plana agencije za vanredne situacije dok se širi panika oko zdravlja banaka fokusiranih na rizični kapital i startap zajednice, dodaje se u izveštaju.

Američka centralna banka i FDIC nisu odmah odgovorili na Rojtersov zahtev za komentar.

Ranije u subotu, američki predsednik Džo Bajden razgovarao je sa guvernerom Kalifornije Gevinom Njuzomom o neuspehu SVB i naporima da se ova situacija reši.

Banka Silicijumske doline je eksplodirala nakon što su deponenti, zabrinuti za finansijsko zdravlje zajmodavca, požurili da povuku svoje depozite. Frenetična dvodnevna trka u banci zaslepila je posmatrače i zapanjila tržišta, izbrisavši više od 100 milijardi dolara tržišne vrednosti za američke banke.