SAD: Fokusirajte nove sankcije Rusiji na naftu i oružje

SAD: Fokusirajte nove sankcije Rusiji na naftu i oružje

VAŠINGTON — Buduće sankcije zbog invazije predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu moraju da se fokusiraju na lišavanje Putina onoga što mu je potrebno za finansiranje i vođenje rata: prihod od ruske prodaje nafte i gasa i pristup globalnim mrežama snabdevanja za popunu svoje vojske, dva arhitekta o kampanji sankcija Bajdenove administracije, rekli su poslanicima u sredu.

Dok su pozivali na jaču akciju protiv Rusije, zvaničnici državnog i ministarstva finansija koji su se pojavili pred Komitetom za spoljne poslove Senata suočili su se sa pritužbama i demokrata i republikanaca da prve runde sankcija nisu pogodile Moskvu tako snažno ili brzo kao što je administracija predviđala.

„Rečeno nam je da će to biti najteže sankcije ikada za jednu zemlju. Da će imati određene uticaje“, rekla je senatorka Džin Šahin, demokrata iz Nju Hempšira, prepričavajući rana predviđanja zvaničnika administracije da će sankcije gurnuti zemlju u recesiju, dovesti do pada vrednosti rublje i izazvati nemire među Rusima . „I nismo videli pun uticaj koji nam je opisan.

„Frustracija je što znamo da dok mi igramo dugu igru, Ukrajinci umiru“, dodao je Šahin.

Putin je obećao da će pritisnuti svoju ofanzivu na Ukrajinu uprkos gubicima na bojnom polju motivisanih ukrajinskih snaga koje snabdeva NATO. U protekloj sedmici, Rusija je počela da poziva stotine hiljada civila da popuni svoje osiromašene snage u Ukrajini i održala lažne referendume na teritoriji koju je okupirala Rusija, kao očekivani uvod u polaganje prava na te zemlje za Rusiju.

Kao odgovor na te referendume, SAD i njihovi saveznici pripremaju nove sankcije za koje je sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla u sredu da će nametnuti „ozbiljnu ekonomsku cenu Rusiji kada krenu napred sa aneksijom“.

Senatori i dva zvaničnika Bajdenove administracije – Elizabet Rozenberg, pomoćnica ministra finansija, i Džejms O’Brajen, šef kancelarije za koordinaciju sankcija Stejt departmenta – usredsredili su se u sredu na dodatne kazne koje imaju za cilj da onemoguće Rusiji da nastavi krivično gonjenje rata.

Spretno finansijsko upravljanje od strane ruskih zvaničnika i, pre svega, milijarde dolara neočekivanih prihoda od izvoza nafte i gasa ublažili su uticaj sankcija koje su uvele Sjedinjene Države i oko 30 drugih zemalja. Do sada su sankcije bile usmerene na ruske finansijske institucije, preduzeća, vojnu i visokotehnološku industriju, kao i na hiljade zvaničnika i drugih članova ruske elite.

Rozenberg je poslanicima rekao da bi Rusija trebalo da bude u fiskalnom deficitu do kraja godine. Ali ruska valuta se snalazi mnogo bolje nego što su SAD predvidele, a njeni problemi sa inflacijom i berzama nisu u suprotnosti sa drugim zemljama’, u ukupno teškoj godini za svetsku ekonomiju, istakao je senator Mit Romni, republikanac iz Jute out.

„Nije bilo tako štetno kao što smo mislili za Rusiju“, rekao je Romni o međunarodnim sankcijama, koje, uz isporuke oružja Ukrajini, čine srž podrške Zapada Ukrajini. To bi moglo poslužiti kao lekcija upozorenja kada SAD budu razmatrale sankcije u budućnosti, tvrdi Romni.

Rozenberg je naglasio da bi SAD trebalo da budu „laserski fokusirane“ na izgladnjivanje Rusije energetskih profita koji održavaju rat i njenu ekonomiju. Rusija je vodeći svetski izvoznik nafte i prirodnog gasa.

Američki i evropski zvaničnici žure da završe planove za sistem ograničenja cena na izvoz ruske pomorske nafte. Sistem bi bio dizajniran da zadrži rusku naftu na svetskom tržištu, kako bi se izbeglo povećanje cena još više, dok bi istovremeno snižavao cenu koju Rusija dobija za svoj izvoz.

Sledeće po važnosti, rekli su zvaničnici za sankcije, je udvostručenje globalnih mreža za nabavku oružja koje Rusija koristi da popuni svoje oružje i tehnologiju za rat u Ukrajini. Rusija već postavlja stariju i stariju opremu na bojnom polju, okrećući se Iranu za dronove i, kako se izveštava, kanibalizuje komercijalne visoke tehnologije kako bi vojni hardver radio, rekao je O’Brajen.

Zakonodavci i zvaničnici za sankcije takođe su govorili o boljoj koordinaciji postojećih sankcija SAD i Evropske unije kako bi se zatvorile rupe, o neodređenim budućim merama protiv ruske „meke moći“ i o sankcijama kršenicima ljudskih prava u ruskoj vojsci.

„Cenimo to što radite“, rekao je organizatorima sankcija senator Džejms Riš, republikanac iz Ajdaha i visoko rangirani član komiteta. „Želimo da udvostručite svoje napore u tom pogledu. Jer vi ste ti koji zaista mogu pomoći da se ova stvar privede kraju.“