Ruski VTB: Kapitalizacija bankarskog sektora verovatno nije potrebna

Ruski VTB: Kapitalizacija bankarskog sektora verovatno nije potrebna

VLADIVOSTOK – Šef ruskog VTB-a Andrej Kostin rekao je u sredu da je bankarski sektor u zemlji u velikoj meri prevazišao najozbiljnije posledice zapadnih sankcija i da je verovatno sistemska kapitalizacija ruskih banaka nepotrebno, preneo je Rojters.

Pogođen ekonomskim sankcijama Zapada bez presedana, ruski bankarski sektor je zabeležio velike gubitke u prvih šest meseci ove godine, a zvaničnici su naterali zajmodavce da drastično smanje svoju izloženost američkom dolaru i evru.

VTB, drugi najveći zajmodavac u Rusiji, međutim, vratio se na profit u julu nakon rekordnih gubitaka u prvih šest meseci ove godine, a kasnije ove godine će početi da daje kredite u kineskim juanima i drugim nezapadnim valutama, saopšteno je u utorak.

Zapadne sankcije Rusiji zbog njenih akcija u Ukrajini odsekle su Moskvu od globalnog finansijskog sistema i od skoro polovine njenih zlatnih i deviznih rezervi od 640 milijardi dolara.

Izvršni direktor Kostin je u aprilu rekao da će ruskim bankama verovatno biti potrebna šira dokapitalizacija da bi se izborile sa gubicima.

Ruski zvaničnici su najavili učinak ekonomije poslednjih meseci, rekavši da se ona drži mnogo bolje nego što se očekivalo u uslovima sankcija.

Kostin je u sredu govorio na sednici o transformaciji ruskog finansijskog sektora na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.