Ruski poslanici glasaju za eksperimentalno trgovanje kriptovalutama

Ruski poslanici glasaju za eksperimentalno trgovanje kriptovalutama

Finansijski komitet ruskog parlamenta odobrio je eksperimentalnu trgovinu kriptovalutama koju će regulisati centralna banka zemlje, prema izveštaju Interfaksa objavljenom u petak. Centralna banka, prema predloženim pravilima, će imati nadležnost da uspostavi smernice za trgovinu digitalnim valutama u okviru pilot projekta. Ova pravila će detaljno odrediti proces prihvatanja digitalnih valuta i postaviti zahteve za nadzor trgovine. Inicijalno je predloženo da regulator sprovede eksperiment sa obračunima u digitalnim valutama za spoljnoekonomske aktivnosti, ali poslanici su dodatno predložili proširenje ovlašćenja regulatora.

Prema zakonu, centralna banka će biti ovlašćena da izgradi eksperimentalnu elektronsku platformu za transakcije sa digitalnim valutama zasnovanu na nacionalnom platnom sistemu (NPS) počevši od 1. septembra. Ministarstvo finansija je ranije predložilo legalizaciju kripto berzi u zemlji, ali nije postiglo saglasnost sa centralnom bankom.

Stručnjaci ističu da je novi zakon važan korak ka integraciji digitalnih valuta u rusku bankarsku i trgovačku infrastrukturu, naglašavajući mogućnost šireg prihvatanja i regulacije u budućnosti. Državna duma je usvojila zakon o legalizaciji rudarenja kriptovaluta u zemlji, kojim se predviđa da će vlada, u saradnji sa centralnom bankom, odrediti propise za fizička i pravna lica koja se bave tim procesom.

Rusija je dosad pokazivala skeptičan stav prema digitalnim valutama, izražavajući zabrinutost zbog mogućnosti nelegalnih aktivnosti poput pranja novca. Međutim, Ministarstvo finansija nedavno je signaliziralo promenu u pristupu i podržalo nove načine olakšavanja međunarodnih plaćanja, uključujući kriptovalute. U decembru prošle godine, Ministarstvo je predložilo razmatranje ideje o dozvoljavanju rudarima kriptovaluta da izvoze valutu kao robu.